poniedziałek, 5 lipca 2010

Jabłkowe miseczki z crunch.


Jeżeli jest coś, czego można zawsze pragnąć i niekiedy osiągnąć, to jest tym ludzka czułość. 
Albert Camus


Letni deszcz, bardzo lubię kiedy pada, bębni o szyby i parapety. Taka pogoda jest magiczna Uwielbiam ten czas kiedy niebo robi się granatowe. Czasem przychodzi niespodziewanie. Dzieli dzień na to co przed deszczem i po. 
Powietrze wreszcie lżejsze, świat zmyty deszczem - wszystko nabiera wtedy wyraźniejszych kolorów i jest jakby inne. I zapach, cudowny zapach drzew, zmoczonej letnim deszczem ziemi.
Są w życiu czasem takie wydarzenia, które dzielą życie na to co przed i po. Czasem już nie potrafimy sobie przypomnieć jak to było przed.
Czasem już nic nie jest takie samo. 

A padające krople najlepiej obserwować, zajadając pieczone jabłka
Jabłkowe miseczki z crunch. 
Podaję składniki na jedno duże jabłko. W zależności od potrzeb, należy ilości zwiększyć :-)
1 jabłko
pełna łyżka masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki płatków owsianych
1-2 łyżki  płatków migdałowych
sok z ½ cytryny 
ewentualnie 2 łyżki bitej śmietany
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłko odkładnie umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć w naczyniu do zapiekania przekrojoną częścią do góry. Włożyć do piekarnika i piec ok 15 min. W tym czasie przygotować crunch. Masło stopić w garnku, dodać cukier, miód i wymieszać. Dosypać płatki owsiane, migdałowe, cynamon i resztę soku z cytryny. Na podpieczone jabłka nałożyć grunch i zapiekać jeszcze ok 15- 20  min. Najlepiej widelcem nakłuć jabłko i sprawdzić czy jest już miękkie. Wyjąć z piekarnika ułożyć na talerzach i ozdobić śmietaną.


2 komentarze:

  1. Non riuscivo aspettare già quando appare nuovo posto :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciao. Provate, le mele sono deliziosi e molto facile. sogni d'oro

    OdpowiedzUsuń