niedziela, 28 marca 2010

Cafe latte

Wszystko, co przeżywamy, to tylko jakieś etapy, jakieś stacje. To, co dziś wydaje się wielkim osiągnięciem, jutro odpada, bo poszliśmy już dalej. Trzeba być zawsze w drodze

A. Kamieńska


Są takie rzeczy w naszym życiu, które wydają się bardzo trudne, niemożliwe do zrobienia. Jednak  gdy się  wydarzą już nie przerażają , są oswojone.

Są takie potrawy, które wydają się bardzo trudne do zrobienia, jednak gdy je zrobimy okazuję się bardzo proste.

Są takie przepisy, które wydają się skomplikowane a jednak takie nie są.



Sernik cafe latte 

Kruche ciasto

350 g masła

500 g mąki

250 g cukru

cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku

szczypta soli

100 g herbatników

Herbatniki pokruszyć. Masło stopić. Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać i połączyć z płynnym masłem. 1/ 3 ciasta odłożyć, resztą wyłożyć tortownicę 26 cm. i posypać połową pokruszonych herbatników.

Masa serowa

500 g sera mielonego

7 jaj

30 g masła ( bardzo miękkie)

200 g cukru

3 łyżki amaretto

6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

łyżka mąki ziemniaczanej 

łyżka mąki pszennej

Kawę rozpuścić w amaretto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając 50 g cukru. Ser utrzeć z żółtkami, dodać cukier, masło, kawę, mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Następnie mikser odłożyć i delikatnie wmieszać pianę z białek.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Masę wyłożyć na ciasto i umieścić w gorącym piekarniku. Po 20 minutach posypać resztą ciasta i herbatników i piec jeszcze ok 25 min. Ciasto na całej powierzchni powinno ładnie podnieść się do góry. Następnie wyłączyć piec uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze ciasto na chwilę w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz