Kiedy trud nie zmienia się w korzyść, traci sens.
Cyceron
Jest to jeden z chlebów, który sam się nie zrobi ;-)
Trzeba mieć go na oku.
Poddaje próbie naszą cierpliwość...
Pozwala zwątpić w nasze umiejętności...
Ale jego smak nakazuje wybaczyć wszystko...
Jego przygotowanie trzeba zacząć dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem.
Ja robię najczęściej tak, że ok. godz. 22 przygotowuję ciasto zakwaszone, rano dodaję pozostałe składniki, mieszam odstawiam ... i mniej więcej o 12 w południe mam gotowy chleb. No jeszcze zależy jak długo chleb będzie wyrastał bo bywa kapryśny. Ciasto zakwaszone może czekać na dalsze przygotowania kilka godzin dłużej, aby tylko było przykryte.
Jest idealnym chlebem codziennym, pasującym do wszystkiego.
Chleb ma elastyczny, wilgotny miąższ, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość.
Chleb z dodatkiem ziemniaków
ciasto zakwaszone:
2-3 łyżki zakwasu ( zakwas musi być aktywny, dokarmiony;-)
100 g letniej wody,
130 g maki pszennej (typ 650)
wymieszać i pozostawić na noc
ciasto zaparzone:
200g maki razowej pszennej (można użyć mieszanki z maka żytnią)
ok. 200g gorącej wody
1 łyżeczka soli
wymieszać i pozostawić na noc
Następnego dnia:
Wymieszać ciasto chlebowe
całe ciasto zakwaszone
całe ciasto zaparzone
100g ziemniaków ugotowanych i ugniecionych
600 g maki pszennej 650
100 ml maślanki
150ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki dokładnie połączyć ( ja to robię przy pomocy miksera). Ciasto powinno być dosyć luźne.( Może lekko gęstnieć podczas wyrastania) Odstawić na 1h. , następnie krótko wyrobić. Odstawić na 1h. i jeszcze raz wyrobić. Znów odstawić na 1h. Po tym czasie wyłożyć do dwóch keksówek ( do 2/3 wysokości) znów pozostawić do wyrośnięcia( ciasto powinno wypełnić foremki). Ten chleb wyrasta bardzo wolno. Wyrośnięty chleb piec w gorącym i naparowanym piekarniku ( 240 stopni ) ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz