Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakieś drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata...
Krystyna Siesicka
Gapienie się w okno, kiedy wieje wiatr, to swoista forma terapii.
Osobista, niespieszna, zupełnie prywatna.
Wiatr...
Niesamowita jest lekkość, z jaką przelatuje ponad ziemią. Nic go nie wiąże, nic go nie powstrzymuje. Wdzięcznie i z giętkością przepływa obok wszystkiego, co nieruchome. Czasami łagodnie, innym razem z wielką siłą. Owiewa, otula, zakręci. Czasem coś ze sobą zabierze. Tylko na pewien czas, by później wszystko zostawić. Wiatr, jest wolny i mimo to pomocny dla wszystkich.
Czasem moje myśli przelatują razem z nim a ja przyglądam się im... inaczej. Niektóre snują się za mną jak cień, inne otwierają nowe możliwości.
Wiatr...
Lubię słuchać jak wieje, jest jak muzyka.
Wiatr...
Lubię słuchać jak wieje, jest jak muzyka.
Pizza z ziemniakami i tymiankiem.
Ciasto
/1 pizza o średnicy 30 cm./
1,5 szkl. mąki
20 g drożdży ( mogą być suszone, wtedy ok 1 łyżeczki)
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy
Mąkę wsypuję do miski, robię dołek, wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam wodą. Pozostawiam na 10 min. Dodaję resztę składników i szybko mieszam ciasto. Powinno być jednolite, niezbyt ścisłe. Można ciasto od razu rozciągnąć na blaszce, ułożyć nadzienie i zapiec. Pizza jest jednak lepsza jeżeli ciasto trochę odpocznie i podrośnie.
Nadzienie
2 łyżki kaszy kukurydzianej
3 małe ziemniaki
2 łyżki świeżego tymianku ( suszonego wystarczy 1 łyżeczka)
2 łyżki drobno startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, najlepiej gruba do posypania.
Rozciągnięte ciasto na pizzę posypać kaszką, następnie poukładać ziemniaki pokrojone na bardzo cienkie plasterki. Posypać tymiankiem i pokropić mieszanką oliwy z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok 15 min ( ciasto i ziemniaki powinny się zrumienić). Posypać solą.
Polecam z sokiem pomidorowym. Moje dzieci najbardziej lubią z kwaśnym mlekiem;-)
Polecam z sokiem pomidorowym. Moje dzieci najbardziej lubią z kwaśnym mlekiem;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz