Nieszczęścia przebyte ten mają pożytek, że czynią nas czułymi na nieszczęście innych.
J. Fedorowicz
Każdego dnia, ziarnko do ziarnka, gromadzimy doświadczenia.
Doświadczenia -składają się z wiedzy lub umiejętności w obserwacjach pewnych rzeczy, wydarzeń, uzyskanych poprzez zaangażowanie w ujawnienie tych rzeczy lub wydarzeń, czyli bezpośrednie odczucie. Małe dzieci doświadczają , że piec jest gorący kiedy mama piecze ciasto a śnieg jest mokry i zimny. Doświadczenia są przyjemne i nieprzyjemne – szczęścia i nieszczęścia. Choć nieszczęście bardziej nas dotyka i dłużej pamiętamy i ... jeżeli mamy taką umiejętność wyciągamy wnioski. Niestety w dorosłym życiu doświadczenia częściej związane są z ludźmi i bardziej bolą. Prawdziwym skarbem jest – umiejętność wyciągania wniosków z tego co nas w życiu spotyka. Zdajemy sobie sprawę z naszych zachowań w różnych sytuacjach, jesteśmy bardziej świadomi, więcej potrafimy zrozumieć. To najlepsza metoda by kształtować swój charakter obojętnie ile się ma lat.
Są tacy którzy mają bardzo wysokie mniemanie o sobie, dopóki czegoś nie doświadczą. Wtedy raptem okazuje się,że są małą mrówką w mrowisku ludzkości. Są tacy, którzy nie doceniają się a doświadczenie pozwala im siebie poznać i wzmocnić.
Nie wiedziałam co to znaczy kochać do momentu aż nie pokochałam...
Nie wiedziałam co to znaczy strata kogoś bliskiego dopóki nie zginął mój ojciec...
Chleb z ziarenkami
Składniki:
na ziarno:
35g siemienia lnianego
100g wody
na zaczyn:
75g mąki pszennej 550
90g wody
2 łyżki zakwasu
na ciasto chlebowe:
380g mąki pszennej
40g mąki żytniej
30g uprażonych ziaren dyni
30g uprażonych ziaren siemienia lnianego
175g wody
18g (1 łyżka) soli
namoczone siemię lniane (j.w)
zaczyn (j.w)
Można dodać 10 g drożdży ( lub łyżeczkę suchych) wtedy chleb lepiej wyrasta.
Przygotowanie i pieczenie:
- Dzień przed pieczeniem zalewamy siemię lniane zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.
- Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
- Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego.Ja robię to mikserem i jeszcze krótko rękami natłuszczonymi olejem. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być dosyć gęste.
- Pozostawiamy ciasto przykryte na ok. 2 do 2,5 godzin.
- Po upływie wyżej wymienionego czasu przełożyć ciasto do podłużnej foremki. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25° C. W chłodzie np. 10° C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.
- Piec 40 – 45 min w temperaturze 240° C., w naparowanym piekarniku
Chleb smakuje wspaniale!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz