piątek, 15 października 2010

Pizza z ziemniakami i tymiankiem.

Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakieś drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata...
Krystyna Siesicka


Gapienie się w okno, kiedy wieje wiatr, to swoista forma terapii.
Osobista, niespieszna, zupełnie prywatna. 
Wiatr...
Niesamowita jest lekkość, z jaką przelatuje ponad ziemią. Nic go nie wiąże, nic go nie powstrzymuje. Wdzięcznie i z  giętkością przepływa obok wszystkiego, co nieruchome. Czasami łagodnie, innym razem z wielką siłą. Owiewa, otula, zakręci. Czasem coś ze sobą zabierze. Tylko na pewien czas, by później  wszystko zostawić. Wiatr,  jest wolny i mimo to pomocny dla wszystkich.
Czasem moje myśli przelatują razem z nim a ja przyglądam się im...  inaczej. Niektóre snują się za mną jak cień, inne otwierają nowe możliwości.
Wiatr...
Lubię słuchać jak wieje, jest jak muzyka.

Pizza z ziemniakami i tymiankiem.
Ciasto 
/1 pizza o średnicy 30 cm./
1,5  szkl.  mąki 
20 g drożdży ( mogą być suszone, wtedy ok 1 łyżeczki)
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy 
Mąkę wsypuję do miski, robię dołek, wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam wodą. Pozostawiam na 10 min. Dodaję resztę składników i szybko mieszam ciasto. Powinno być jednolite, niezbyt ścisłe. Można ciasto od razu rozciągnąć na blaszce, ułożyć nadzienie i zapiec. Pizza jest jednak lepsza jeżeli ciasto trochę odpocznie i podrośnie. 
Nadzienie
2 łyżki kaszy kukurydzianej
3 małe ziemniaki
2 łyżki świeżego tymianku ( suszonego wystarczy 1 łyżeczka)
2 łyżki drobno startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, najlepiej gruba do posypania.
Rozciągnięte ciasto na pizzę posypać kaszką, następnie poukładać ziemniaki pokrojone na bardzo cienkie plasterki. Posypać tymiankiem i pokropić mieszanką oliwy z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok 15 min ( ciasto i ziemniaki powinny się zrumienić). Posypać solą.
Polecam z sokiem pomidorowym. Moje dzieci najbardziej lubią z kwaśnym mlekiem;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz