Przepisy na chleby i bułki


Smak chleba, którym się dzielimy, nie ma sobie równych.
Antoine de Saint-Exupéry


Myślę, że jednym z pierwszych smaków które wynosimy z dzieciństwa jest smak skórki chleba. Smak prosty, który nie potrzebuje tłumaczenia. To taki smak, który każdy z nas czuje gdy zamkniemy oczy, prawie namacalny.
Niedaleko domu moich Rodziców była mała rodzinna piekarnia, taka dziedziczona z ojca na syna. Asortyment był niezwykle skromny ale jakże niesamowity w swej prostocie. Można było tam kupić chleb powszedni pszenno – żytni, oraz bułki i rogaliki. Kiedy byłam dzieckiem moim zadaniem było kupowanie chleba. Moja Mama miała specjalną lnianą siatkę, taką tylko na chleb. Kiedy niosłam takie cudo, jeszcze letnie, z pachnącą chrupiącą skórką, nie mogłam oprzeć się pokusie i zawsze ogryzałam piętkę. No cóż, czasem chleb dostarczony do domu przedstawiał żałosny widok ;-D Mama czasem upominała, że chleb powinien dobrze wystygnąć przed krojeniem lub „ obgryzaniem” a czasami wyrównywała krojąc nożem pajdę, smarowała masłem i pozwalała posypać solą i to był ten smak...
Na tej stronie  zamieszczam wszystkie przepisy na chleby wraz z linkami. Łatwo do niej trafić klikając link po prawej stronie PRZEPISY NA CHLEBY I BUŁKI