piątek, 11 grudnia 2009

Chciałabym upiec chleb idealny;-)

"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem i tak  wiecznie, aż do końca."

 Joseph Conrad 



Czy idealizm to swoista odmiana naiwności a może romantyzmu?

 


Idealizm to wiara w możliwość ideału w każdej dziedzinie życia oraz w możliwość osiągnięcia go i zmierzanie do jego realizacji. 

Ideał jest czymś najlepszym z możliwych , czyli jest to najlepszy stan, sytuacja bądź wzór . Idealizm zakłada więc , że w każdej dziedzinie życia, we wszystkim istnieje to co absolutnie najlepsze . I tak dla każdego z nas istnieje idealne życie , idealna praca , idealny partner, a nawet idealny wzór każdej czynności.

To co dla nas idealne możemy odkryć w swoim sercu przez wgląd w siebie, samopoznanie. Do idealizmu można dojść również poprzez działanie : przez doświadczanie życia całym sobą , czyli poprzez szczere życie pełnią życia, ciągłe poszukiwanie Ktoś może zarzucić, że jest to bujanie w obłokach i życie marzeniami. Idealizm ma wiele wspólnego z  marzeniami i wizjami szczęścia , piękna i dobra, jednak nie mogą one wynikać  ani z bajek, cudzych historii, ani z wymyślonych , oderwanych od rzeczywistości złudzeń . Każdy ma jakieś marzenia i bardzo dobrze. Ważne jest by były własne czyli autentycznie pochodzące z własnego serca , a nie z uwarunkowania życiem , z rywalizacji , zazdrości czy niespełnienia . Marzenia mogą więc pochodzić z własnego wnętrza , z duszy , ale mogą też być przejęte od innych ludzi, od rodziców. Dzisiaj często marzenia powstają ze sztucznie rozbudzonego apetytu na atrakcje współczesnego świata. 

Czy wiesz w ogóle jakie jest Twoje największe marzenie ? 


CDN...


Chciałabym upiec chleb idealny i cały czas poszukuję i próbuję ;-)


Prawie idealny biały chleb z ricottą

(jest bardzo delikatny, aksamitny, dzieci go uwielbiają)

500 g mąki pszennej typu 650

20 g cukru

20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru

250 g sera ricotta

100 g miękkiego masła

1 duże jajko

1,5 łyżeczki soli

120 g wody

Można dodać łyżkę świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku.



Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 1 łyżkę wody, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie miksując dodać pozostałe składniki.

Miksować tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, można dodać koperek i jeszcze chwilę wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki .Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno włożyć miskę z wodą.Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut.

Przed pokrojeniem, ostudzić.


  


   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz