"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem i tak wiecznie, aż do końca."
Joseph Conrad
Czy idealizm to swoista odmiana naiwności a może romantyzmu?
Idealizm to wiara w możliwość ideału w każdej dziedzinie życia oraz w możliwość osiągnięcia go i zmierzanie do jego realizacji.
Ideał jest czymś najlepszym z możliwych , czyli jest to najlepszy stan, sytuacja bądź wzór . Idealizm zakłada więc , że w każdej dziedzinie życia, we wszystkim istnieje to co absolutnie najlepsze . I tak dla każdego z nas istnieje idealne życie , idealna praca , idealny partner, a nawet idealny wzór każdej czynności.
To co dla nas idealne możemy odkryć w swoim sercu przez wgląd w siebie, samopoznanie. Do idealizmu można dojść również poprzez działanie : przez doświadczanie życia całym sobą , czyli poprzez szczere życie pełnią życia, ciągłe poszukiwanie Ktoś może zarzucić, że jest to bujanie w obłokach i życie marzeniami. Idealizm ma wiele wspólnego z marzeniami i wizjami szczęścia , piękna i dobra, jednak nie mogą one wynikać ani z bajek, cudzych historii, ani z wymyślonych , oderwanych od rzeczywistości złudzeń . Każdy ma jakieś marzenia i bardzo dobrze. Ważne jest by były własne czyli autentycznie pochodzące z własnego serca , a nie z uwarunkowania życiem , z rywalizacji , zazdrości czy niespełnienia . Marzenia mogą więc pochodzić z własnego wnętrza , z duszy , ale mogą też być przejęte od innych ludzi, od rodziców. Dzisiaj często marzenia powstają ze sztucznie rozbudzonego apetytu na atrakcje współczesnego świata.
Czy wiesz w ogóle jakie jest Twoje największe marzenie ?
Chciałabym upiec chleb idealny i cały czas poszukuję i próbuję ;-)
Prawie idealny biały chleb z ricottą
(jest bardzo delikatny, aksamitny, dzieci go uwielbiają)
500 g mąki pszennej typu 650
20 g cukru
20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru
250 g sera ricotta
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1,5 łyżeczki soli
120 g wody
Można dodać łyżkę świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku.
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 1 łyżkę wody, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie miksując dodać pozostałe składniki.
Miksować tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, można dodać koperek i jeszcze chwilę wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki .Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno włożyć miskę z wodą.Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut.
Przed pokrojeniem, ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz