Czy nie lepiej byłoby, zamiast tępić zło, szerzyć dobro?
Antoine de Saint-Exupéry
Wpisz swoje imię jak hasło w krzyżówce i wypisz słowa krzyżujące się, określające Twoje pozytywne cechy lub co najlepiej umiesz robić.
zaraDna
O
R
O
T
A
Trudne zadanie?
Tak się jakoś przyjęło, że skromność jest lepsza od chwalenia się. Nie lubimy i uważamy za niewłaściwe, kiedy ktoś się czymś chwal i czasem trudno jest się nam czymś pochwalić. Nawet jeśli mówimy komuś komplement np. kobieta ma ładną sukienkę, to ona zaprzecza mówiąc: A taką tam szmatkę z kąta szafy założyłam?.
Uczymy się jako dzieci, że nie należy się chwalić jednak z biegiem czasu przekonujemy się, że nie należy się przechwalać. Chwalić się i przechwalać to dwa różne słowa i mają różne znaczenia.
Może by tak zacząć uczyć się chwalić. Małymi kroczkami. Że coś nam wyszło, że na jakimś polu osiągnęliśmy sukces - nawet niewielki. Na pewno poprawi to nam humor i zmniejszy poczucie własnego niedowartościowania.
Bądźmy, przynajmniej co jakiś czas, chwali piętami? Szukajmy okazji do tego, aby się czymś pochwalić. Nawet wśród porażek znajdujmy coś pozytywnego.Owszem takie podejście może i nie jest super realistyczne, ale za to jest mobilizujące i motywujące do dalszego działania.
Pamiętajmy również by doceniać ludzi wokoło nas, naszych najbliższych.
Mówmy o tym co wspaniałego zrobili, co nam się w nich podoba albo po prostu że ładnie wyglądają.
Ciasto a”la Marlenka
ciasto:
60 dkg mąki
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki miodu
200 dkg masła
2 jaja
2 żółtka
cukier wanilinowy
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka
2 łyżki kakao
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na pięć części i upiec jednakowe placki prostokątne najlepiej na papierze do pieczenia.
krem:
250 g masła
puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowanego 3 h w garnku wypełnionym wodą) lub gotowej masy krówkowej.
do dekoracji 10 dkg orzechów włoskich.
Masło zmiksować z masą krówkową na jednolity krem.
Kremem przełożyć wystudzone placki. Wierzch ciasta również posmarować i posypać zmielonymi orzechami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz