To co za nami i to co przed nami , ma niewielkie znaczenie w porównaniu z tym, co jest w nas.
Oliver Wendell Holmes
Wschód słońca 7: 38
Zachód słońca 15: 41
Zimno i ciemno , przesilenie zimowe zbliża się wielkimi krokami. Ten czas przedświąteczny jest zawsze najgorszy. Dużo pracy, myśli uciekają w rożne strony, potrzebuję ciepła i chce mi się spać.
Quiche Lorraine - alzacki specjał, równie dobrze mógłby się nazywać tartą serową, ale francuska nazwa nadaje mu większej wykwintności. Doskonale smakuje podany z mieszanką różnych sałat, skropionych sosem winegret. Ciepły , kaloryczny w sam raz na obiad lub zimową kolację.
Quiche jest wykonany z kruchego ciasta, które jest podpiekane oraz masy złożonej z jaj, śmietany oraz tartego sera. Do masy można dodać boczek, szynkę, blanszowany por.
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
łyżeczka soli
5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki posiekać i dokładnie połączyć.
Ciastem wylepić formę do tarty lub okrągłą formę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie ciasto włożyć do gorącego piekarnika ok 200 stopni i podpiec 10 min.
Masa:
3 jaja
200 ml śmietany
100 g tartego sera żółtego
dodatkowo:
150 g boczku lub szynki w plastrach
Bardzo smaczna wychodzi również z blanszowanym porem.
Jaja rozbić mikserem lub widelcem, połączyć ze śmietaną, dodać ser.
Na podpieczone ciasto wyłożyć dodatki ( boczek, szynka, por) oraz zalać masą z jaj.
Zapiekać ok. 20 - 30 min.
Sliczne te zimowe zdjecia. I słowa.
OdpowiedzUsuń