środa, 16 grudnia 2009

Quiche Lorraine

To co za nami i to co przed nami , ma niewielkie znaczenie w porównaniu z tym, co jest w nas.

Oliver Wendell Holmes



Wschód słońca  7: 38

Zachód słońca  15: 41

Zimno i ciemno , przesilenie zimowe zbliża się wielkimi krokami. Ten czas przedświąteczny jest zawsze najgorszy. Dużo pracy, myśli uciekają w rożne strony, potrzebuję ciepła i chce mi się spać.


Quiche Lorraine -  alzacki specjał, równie dobrze mógłby się nazywać  tartą serową, ale francuska nazwa nadaje mu większej wykwintności. Doskonale smakuje podany z mieszanką różnych sałat, skropionych sosem winegret. Ciepły , kaloryczny w sam raz na obiad lub  zimową kolację.

Quiche jest wykonany z kruchego ciasta, które jest podpiekane oraz masy złożonej z jaj, śmietany oraz tartego sera. Do masy można dodać boczek, szynkę, blanszowany por.


Ciasto:

200 g mąki

100 g masła

łyżeczka soli

5 łyżek zimnej wody

Wszystkie składniki posiekać i dokładnie połączyć.

Ciastem wylepić formę do tarty lub okrągłą formę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

Po tym czasie ciasto włożyć do gorącego piekarnika ok 200 stopni i podpiec 10 min.

Masa:

3 jaja

200 ml śmietany

100 g tartego sera żółtego

dodatkowo:

150 g boczku lub szynki w plastrach

Bardzo smaczna wychodzi również z blanszowanym porem.


Jaja rozbić mikserem lub widelcem, połączyć ze śmietaną, dodać ser.

Na podpieczone ciasto wyłożyć dodatki ( boczek, szynka, por) oraz zalać masą z jaj.

Zapiekać ok. 20 - 30 min.



1 komentarz: