środa, 23 grudnia 2009

Świąteczny sernik wiedeński

Aby Święta Bożego Narodzenia

były Bliskością i Spokojem,

a Nowy Rok – Dobrym Czasem

K.I.Gałczyński

Jest taka noc. Raz do roku. Noc szczególna. Ciepła choć to koniec grudnia. Zima.  Jednak w sercach i domach miły nastrój, pogodna atmosfera. Życzliwy uśmiech na twarzach. Śmiejące się oczy jak światełka na choince. 

I przeszkadza tylko mały cień – tęsknota za Tymi, którzy nie mogą z nami być...



Proponuję  dzisiaj jeszcze jedno ciasto świąteczne z rodzinnych zapisków – sernik wiedeński.

Puszysty, z dużą ilością jaj, pachnący skórką pomarańczową.


Ciasto:

20 dkg mąki

6 pełnych łyżek cukru pudru

cukier wanilinowy

15 dkg masła

1 żółtko

szczypta soli

Wszystkie składniki posiekać, odłożyć w chłodne miejsce na ok 1 h. Ciastem wylepić formę i podpiec ok 10 min w temperaturze 200 stopni.


Masa serowa:

1 kg twarogu ( dobrze zmielonego)

5 dkg masła

11 jaj

1 białko

20 dkg cukru

5 dkg skórki pomarańczowej

5 dkg rodzynek

5 dkg posiekanych migdałów


Białka ubić na pianę. Masło ucierać dodając żółtka. Dodać cukier i ser. Następnie dodać pianę z białek, najpierw łyżkę, potem resztę. Dodać skórkę, rodzynki, migdały i delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec ok. 1 h w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz