Aby Święta Bożego Narodzenia
były Bliskością i Spokojem,
a Nowy Rok – Dobrym Czasem
K.I.Gałczyński
Jest taka noc. Raz do roku. Noc szczególna. Ciepła choć to koniec grudnia. Zima. Jednak w sercach i domach miły nastrój, pogodna atmosfera. Życzliwy uśmiech na twarzach. Śmiejące się oczy jak światełka na choince.
I przeszkadza tylko mały cień – tęsknota za Tymi, którzy nie mogą z nami być...
Proponuję dzisiaj jeszcze jedno ciasto świąteczne z rodzinnych zapisków – sernik wiedeński.
Puszysty, z dużą ilością jaj, pachnący skórką pomarańczową.
Ciasto:
20 dkg mąki
6 pełnych łyżek cukru pudru
cukier wanilinowy
15 dkg masła
1 żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać, odłożyć w chłodne miejsce na ok 1 h. Ciastem wylepić formę i podpiec ok 10 min w temperaturze 200 stopni.
Masa serowa:
1 kg twarogu ( dobrze zmielonego)
5 dkg masła
11 jaj
1 białko
20 dkg cukru
5 dkg skórki pomarańczowej
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych migdałów
Białka ubić na pianę. Masło ucierać dodając żółtka. Dodać cukier i ser. Następnie dodać pianę z białek, najpierw łyżkę, potem resztę. Dodać skórkę, rodzynki, migdały i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec ok. 1 h w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz