czwartek, 20 maja 2010

Słowa, słowa


Nie chodzi o to, że nie ufam miłości. Chodzi o to, że ja już nie wiem co to jest miłość.

Josephine Hart „Skaza”


Uśmiechajmy się do ludzi

a słoneczko się obudzi

bądźmy zawsze uśmiechnięci

i radością ogarnięci.

Za cicho śpiewasz ! Tak powiedział mój syn.

No dobra, spróbuję jeszcze raz. Nie działa.

Moknę, moknę, moknę. Przeskakuję pomiędzy kałużami, szybko wracam do domu. Gram z dziećmi w bierki, warcaby, państwa i miasta. Jest tak zimno... Słucham deszczu. Krople uderzające o parapet są jak mantra. Kołyszą do snu i budzą mnie rano. Jednak dzisiaj najstarsza kołysanka świata nie działa. Bezsenność układa się czasem w duszy jak osad na dnie szklanki. Słucham słów, które nieustannie płyną w mojej głowie. Słowa, słowa...

Próbuje je układać jak puzzle, nie wszystko pasuje. Nasłuchuję ... świat się jeszcze nie obudził.

Cichutko idę do kuchni, nastawiam ekspres do kawy i kroję piętkę chleba, którą zjem z masłem i białym serem. Jak ja lubię piętki i ... zapach kawy.

Dobrze, że upiekłam wczoraj wieczorem ten chleb. Delikatnie słodki dzięki muskovado, miąższ ma dosyć zwarty, skórkę miękką.

Cisza.



Chleb razowy z muskovado i kminkiem


60 g mąki żytniej razowej typ 2000

170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)

1/2 łyżeczki soli

200 ml maślanki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.


3 łyżki zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

170 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.


Następnie wymieszać składniki z obu misek oraz dodać:

100 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)

1 łyżeczka soli

10 g drożdży

łyżka cukru muskovado

50 ml wody

30 g masła ( stopionego )

łyżka kminku


Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki połączyć łyżką lub mikserem. To ciasto chlebowe nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.

Następnie przełożyć do keksówki i odstawić jeszcze do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę. Piekarnik rozgrzać do 230 st C i wstawić chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub ustawić naczynie z wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, najlepszy jak ostygnie, również następnego dnia.

Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz