Josephine Hart „Skaza”
Uśmiechajmy się do ludzi
a słoneczko się obudzi
bądźmy zawsze uśmiechnięci
i radością ogarnięci.
Za cicho śpiewasz ! Tak powiedział mój syn.
No dobra, spróbuję jeszcze raz. Nie działa.
Moknę, moknę, moknę. Przeskakuję pomiędzy kałużami, szybko wracam do domu. Gram z dziećmi w bierki, warcaby, państwa i miasta. Jest tak zimno... Słucham deszczu. Krople uderzające o parapet są jak mantra. Kołyszą do snu i budzą mnie rano. Jednak dzisiaj najstarsza kołysanka świata nie działa. Bezsenność układa się czasem w duszy jak osad na dnie szklanki. Słucham słów, które nieustannie płyną w mojej głowie. Słowa, słowa...
Próbuje je układać jak puzzle, nie wszystko pasuje. Nasłuchuję ... świat się jeszcze nie obudził.
Cichutko idę do kuchni, nastawiam ekspres do kawy i kroję piętkę chleba, którą zjem z masłem i białym serem. Jak ja lubię piętki i ... zapach kawy.
Dobrze, że upiekłam wczoraj wieczorem ten chleb. Delikatnie słodki dzięki muskovado, miąższ ma dosyć zwarty, skórkę miękką.
Cisza.
Chleb razowy z muskovado i kminkiem
60 g mąki żytniej razowej typ 2000
170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
1/2 łyżeczki soli
200 ml maślanki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
3 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
170 g wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Następnie wymieszać składniki z obu misek oraz dodać:
100 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)
1 łyżeczka soli
10 g drożdży
łyżka cukru muskovado
50 ml wody
30 g masła ( stopionego )
łyżka kminku
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki połączyć łyżką lub mikserem. To ciasto chlebowe nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.
Następnie przełożyć do keksówki i odstawić jeszcze do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę. Piekarnik rozgrzać do 230 st C i wstawić chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub ustawić naczynie z wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, najlepszy jak ostygnie, również następnego dnia.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz