J. Korczak
Kiedy mamy kilka lat, świat leży u naszych stóp. Wydaje nam się, że możemy wszystko. Wszystkiego dotknąć, wszystko zobaczyć, wszystkiego spróbować. A potem dni zaczynają się przesypywać jak cukier puder przez sitko i już nic nie jest takie oczywiste, takie proste, odległe i takie dostępne.
Są jednak takie ułamki sekund, w których spotykamy wzrok Dziecka i uśmiech.
- Jaki świat jest piękny Mamo!- powiedział dzisiaj rano mój 5 letni syn.
Łapię chwilę, kupuję cytryny i zmieniam plany dotyczące dzisiejszego pieczenia.
Cytrynowe tik taki, cytrynowa herbata, cytrynowe landrynki, cytrynowa guma, cytrynowy kisiel, cytrynowe ... ciasto :-)
Mój Syn miesza, niedaleko pada jabłko od jabłoni. Przepraszam, cytryna od cytryny.
Jestem z niego dumna.
Ciasto cytrynowe
( można piec również w foremkach mufinkowych)
170 g masła o temperaturze pokojowej
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
skórka starta cytryny
ok.2 – 3 łyżki soku z cytryny
Syrop do polania:
sok wyciśnięty z cytryny
60 g cukru pudru, przesianego przez sitko
Jest to ilość ciasta na tortownicę 20 cm, formę kwadratową 18 x 18 lub mufinkową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
Składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Wszystko powinno być utarte po ok. 3 minutach.
Masę wylać na blaszkę i piec ok. 30-35 minut do czasu, aż wierzch będzie rumiany.
W międzyczasie przygotować syrop: sok z cytryny i cukier puder podgrzać w garnuszku na średnim ogniu ok. 1 minuty (lub do czasu zagotowania). Zdjąć z ognia.
Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu nasączyć je gorącym syropem.
Odstawić do ostygnięcia.
Naszym największym obowiązkiem wobec dzieci jest dać im szczęście.
Już wiem co upieke w sobote:)Uwielbiam muffiny. Jedno pytanie-czy nie za dużo cukru? ja jestem z tych co wolą mniej słodkie wypieki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco , cieszę się że podobają się moje propozycje. Ciasto ma bardzo intensywny słodko kwaśny smak , jeżeli wolisz mnie słodyczy proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście ale syrop pozostawić. Przygotowuję się do zmiany adresu bloga, jeżeli jesteś zainteresowana proszę o kontakt na maila uladorota@poczta.fm, wyślę link.
OdpowiedzUsuń