wtorek, 25 maja 2010

Cytrynowo

Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat

J. Korczak


Kiedy mamy kilka lat, świat leży u naszych stóp. Wydaje nam się, że możemy wszystko. Wszystkiego dotknąć, wszystko zobaczyć, wszystkiego spróbować. A potem dni zaczynają się przesypywać jak cukier puder przez sitko i już nic nie jest takie oczywiste, takie proste, odległe i takie dostępne.

Są jednak takie ułamki sekund, w których spotykamy wzrok Dziecka i uśmiech.

- Jaki świat jest piękny Mamo!- powiedział dzisiaj rano mój 5 letni syn.

Łapię chwilę, kupuję cytryny i zmieniam plany dotyczące dzisiejszego pieczenia.

Cytrynowe tik taki, cytrynowa herbata, cytrynowe landrynki, cytrynowa guma, cytrynowy kisiel, cytrynowe ... ciasto :-)

Mój Syn miesza, niedaleko pada jabłko od jabłoni. Przepraszam, cytryna od cytryny.

Jestem z niego dumna.


Ciasto cytrynowe

( można piec również w foremkach mufinkowych)

170 g masła o temperaturze pokojowej

170 g cukru pudru

170 g mąki pszennej

1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

skórka starta cytryny

ok.2 – 3 łyżki soku z cytryny


Syrop do polania:

sok wyciśnięty z cytryny

60 g cukru pudru, przesianego przez sitko


Jest to ilość ciasta na tortownicę 20 cm, formę kwadratową 18 x 18 lub mufinkową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.

Składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Wszystko powinno być utarte po ok. 3 minutach.

Masę wylać na blaszkę i piec ok. 30-35 minut do czasu, aż wierzch będzie rumiany.

W międzyczasie przygotować syrop: sok z cytryny i cukier puder podgrzać w garnuszku na średnim ogniu ok. 1 minuty (lub do czasu zagotowania). Zdjąć z ognia.

Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu nasączyć je gorącym syropem.

Odstawić do ostygnięcia.


Naszym największym obowiązkiem wobec dzieci jest dać im szczęście.


2 komentarze:

  1. Już wiem co upieke w sobote:)Uwielbiam muffiny. Jedno pytanie-czy nie za dużo cukru? ja jestem z tych co wolą mniej słodkie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam gorąco , cieszę się że podobają się moje propozycje. Ciasto ma bardzo intensywny słodko kwaśny smak , jeżeli wolisz mnie słodyczy proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście ale syrop pozostawić. Przygotowuję się do zmiany adresu bloga, jeżeli jesteś zainteresowana proszę o kontakt na maila uladorota@poczta.fm, wyślę link.

    OdpowiedzUsuń