Paulo Coelho
„Być jak płynąca rzeka”
Smutek, smutek tak ogromny, że utyka gdzieś w gardle,
czasem trzeba przełożyć go na słowa.
Jednak ja nie potrafię zapełnić nawet pół kartki.
W książce, która leży obok łóżka szukam odpowiedzi,
odpowiedzi nie ma. Ciasteczka w puszce też się skończyły.
Jeśli czegoś nie mogę mieć, to znak, że tak miało być.
Wskazówki zegara przesuwają się wolniej niż wczoraj. Może czas się na chwilę zatrzyma?
Niezapominajki niezapomnienia, niezapominanie, nie zapomnę...
Przepraszam! Przepraszam!
Obiecałam sobie, że nie będę tu smucić ale... brak mi słów. Każdy ma sporo swoich problemów.
Napiszę kilka słów o moim ukochanym cieście. Jest w nim coś, co stawia je ponad inne wypieki, co stawia na nogi . Złapałam się też kilka razy na tym, że jak mi smutno albo po prostu mam ochotę na coś dobrego, zagniatam drożdżowe.
Drożdżowe z suszonymi śliwkami
na blaszkę ok 27 na 35 cm.
250 – 300 g suszonych śliwek
1/3 szklanki amaretto
1/3 szklanki gorącej wody
śliwki wsypać do słoika i zalać wodą z amaretto. Pozostawić przynajmniej na 12 h. W tym czasie kilka razy przemieszać.
zaczyn
50 g drożdży
2łyżki letniego mleka
łyżka cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć i pozostawić aż podrośnie.
ciasto
350 g mąki( czasem trzeba trochę dosypać, to zależy od wilgotności mąki i wielkości jaj)
1/3 kostki masła
1/3 szkl mleka
1/3 szkl cukru
cukier wanilinowy
1 jajo
1 żółtko
2 łyżki oleju
szczypta soli
sok z ½ cytryny
skórka otarta z cytryny
można dodać:
skórkę pomarańczową
Masło, mleko, cukier rozpuścić w jednym garnku, przestudzić. Jaja, żółtka lekko ubić z cukrem wanilinowym.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, jaja, przestudzone masło z cukrem i mlekiem, zaczyn i połączyć na jednolitą masę. Ja to robię mikserem z hakami. Ciasto na chwilę odstawić, często po tym czasie lekko zgęstnieje. Ciasto powinno być dosyć gęste ale gładki i sprężyste. W razie potrzeby dosypać trochę mąki oraz dodać olej cytrynę. jeszcze chwilę wyrabiać.
Pozostawić do wyrośnięcia na 0,5 – 1h. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę . Poukładać śliwki oraz posypkę
Posypka
150g mąki
100 g cukru
100 g masła
cukier wanilinowy
szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać i szybko połączyć.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Ciasto można wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, wtedy jeszcze podrośnie. Piec ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz