M. Twain
Kiedyś trzymałam się kurczowo swoich przekonań,
uważałam, że mam dużo czasu.
Kiedyś niecierpliwie próbowałam przyspieszać bieg wydarzeń,
niosłam ze sobą worek pełen marzeń,
Dzisiaj już wiem, że był cięższy niż tak naprawdę byłam w stanie unieść,
coraz bardziej wiem, czego nie wiem.
Dzisiaj jestem pełna pokory
szanuję ludzi dookoła bo tak naprawdę każdy z czymś walczy.
Dzisiaj wiem, że na wszystko przychodzi odpowiedni czas.
Kiedyś , może będzie jeszcze kiedyś...
Kiedyś chciałam projektować modę,
dzisiaj lubię piec bułki.
Kiedyś...
Buchty drożdżowe.
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
szklanka letniego mleka
40 g masła
2 jaja
łyżeczka soli
skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
4 łyżki stopionego masła
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wykruszyć drożdże wsypać łyżeczkę cukru, zalać mlekiem i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić na ok 30 minut.
Podzielić ciasto na ok. 20 części i poukładać na blaszce mocno wysmarowanej masłem, wierzch również posmarować stopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec buchty 25 – 30 min.
Doskonałe z gorącym mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz