środa, 26 maja 2010

26 maja

[...] dzieciństwo jest jedyną porą, która trwa w nas całe życie.

R. Kapuściński


Co będziemy dzisiaj piec?

Myślałam, że tylko ja w tym domu mam bzika na punkcie pieczenia i o każdej porze dnia i nocy jestem w stanie pójść do kuchni coś upiec. Mam konkurencję. Moje córki uwielbiają oglądać książki z przepisami a syn mieszać ciasto.

Jednak dzieci nawet jak pieką to gadają, gadają...

Mamo dlaczego słonce jest żółte a księżyc biały

czy biedronka jest robakiem

czemu pająk ma tyle nóg

mamo ta torba ma ładną trzymankę

czy dywany naprawdę latają

kupisz nam psa

a gdzie mieszkają duchy

mamo zrobiłem dla ciebie wystrzelnie

mamo kocham cię

z jednej rzeczy naprawdę nie wolno żartować

... z miłości.

My też jak byliśmy dziećmi myśleliśmy że dorośli wiedzą wszystko i znają odpowiedź na każde pytanie.

Jak byliśmy dziećmi mieliśmy też swoje ulubione smaki. Czasem trochę dziwne. Ja bardzo lubiłam jeść krówki z solonymi orzeszkami ;-)


Ciasto krówkowe

200 g cukru

125 ml śmietanki 30%

125 ml mleka

200 g miękkiego masła

3 jajka

1 łyżka cukru wanilinowego

250 g mąki

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

garść orzeszków ziemnych solonych

kilka krówek


Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.

Cukier wsypać do rondla i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel. (cukier zupełnie się rozpuści i będzie miał złocistą barwę).

Zdjąć z ognia i wmieszać do karmelu mleko i śmietanę. Może pryskać i karmel może twardnieć, mogą pojawić się grudki, należy wtedy podgrzewać na małym ogniu i mieszać , aż powstanie jednolita masa. Lekko przestudzić. Masło utrzeć w misce. Ucierać wlewając powoli karmel, wbić jajka i wanilię. Masa będzie dosyć rzadka.

Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy.

Wlać do formy. Piec 30 -40 minut. Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne.


Wszystkim Mamom dużo cierpliwości ;-)


2 komentarze:

  1. Swietne ciacho, chciałabym wypróbowac ale nie doczytałam co z tymi krówkami, rozpuścić czy wrzucić do ciasta ot tak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie zapomniałam dopisać;-) Pokroić na kawałeczki , tak jak robią to małe rączki na zdjęciu i dodać do ciasta razem z orzeszkami.

    OdpowiedzUsuń