R. Kapuściński
Co będziemy dzisiaj piec?
Myślałam, że tylko ja w tym domu mam bzika na punkcie pieczenia i o każdej porze dnia i nocy jestem w stanie pójść do kuchni coś upiec. Mam konkurencję. Moje córki uwielbiają oglądać książki z przepisami a syn mieszać ciasto.
Jednak dzieci nawet jak pieką to gadają, gadają...
Mamo dlaczego słonce jest żółte a księżyc biały
czy biedronka jest robakiem
czemu pająk ma tyle nóg
mamo ta torba ma ładną trzymankę
czy dywany naprawdę latają
kupisz nam psa
a gdzie mieszkają duchy
mamo zrobiłem dla ciebie wystrzelnie
mamo kocham cię
z jednej rzeczy naprawdę nie wolno żartować
... z miłości.
My też jak byliśmy dziećmi myśleliśmy że dorośli wiedzą wszystko i znają odpowiedź na każde pytanie.
Jak byliśmy dziećmi mieliśmy też swoje ulubione smaki. Czasem trochę dziwne. Ja bardzo lubiłam jeść krówki z solonymi orzeszkami ;-)
Ciasto krówkowe
200 g cukru
125 ml śmietanki 30%
125 ml mleka
200 g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
250 g mąki
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzeszków ziemnych solonych
kilka krówek
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
Cukier wsypać do rondla i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel. (cukier zupełnie się rozpuści i będzie miał złocistą barwę).
Zdjąć z ognia i wmieszać do karmelu mleko i śmietanę. Może pryskać i karmel może twardnieć, mogą pojawić się grudki, należy wtedy podgrzewać na małym ogniu i mieszać , aż powstanie jednolita masa. Lekko przestudzić. Masło utrzeć w misce. Ucierać wlewając powoli karmel, wbić jajka i wanilię. Masa będzie dosyć rzadka.
Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy.
Wlać do formy. Piec 30 -40 minut. Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne.
Wszystkim Mamom dużo cierpliwości ;-)
Swietne ciacho, chciałabym wypróbowac ale nie doczytałam co z tymi krówkami, rozpuścić czy wrzucić do ciasta ot tak?
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapomniałam dopisać;-) Pokroić na kawałeczki , tak jak robią to małe rączki na zdjęciu i dodać do ciasta razem z orzeszkami.
OdpowiedzUsuń