W. Grzeszczak
Pieczenie to pasja. Jedzenie to życie. Życie to emocje, uczucia.
radość , smutek
łagodność , gwałtowność
zainteresowanie , obojętność
miłość
Miłość – uczucie? Silna wieź?
Zawieruszyła się.
Rozsypała na wietrze jak nasionka dmuchawca.
Ukryła w kuchennej szafce z kubkami.
W dawno nie otwieranych książkach, pomiędzy wierszami.
Miłość w zasuszonym płatku kwiatu,
w nucie piosenki delikatnie poruszającej,
w zapachu porannej kawy, uważaj – wystygnie!
Miłość w telefonie, który powinien zadzwonić.
Zwinięta w kłębek, śpi...
Czasem zagubiona jak ćma obijająca się o rozgrzaną żarówkę.
Czasem cicha, szuka słów ,które kołyszą a nie ranią
Czasem nieznośna, jak jak ból zęba
Wieczna...
Wietrzna
Dana na chwilę,
gdzie się podziała???
Ramiona otulam kocem i opieram dłonie na filiżance z gorącą kawą
Każdego dnia szukam smaków, które koją, które niosą wspomnienia, które będą zapamiętane.
Tort śmietanowy z czekoladą
Polecam szczególnie na dziecięce imprezy;-)
Biszkopt wykonany według przepisu zamieszczonego tutaj
½ l śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
50 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
50 g czekolady białej pokrojonej na kawałki
2 łyżki ciemnego kakao
180 g nutelli ( mały słoiczek)
3 małe wafelki lub ulubione batoniki
300 ml wody z cukrem i cytryną do nasączenia
Biszkopt przekroić na 3 części, każdą nasączyć. Pierwszy placek posmarować nutellą. Wafelki lub batoniki pokroić na cząstki, 12 cząstek odłożyć do ozdobienia góry tortu, resztą posypać placek i przykryć następnym. Śmietanę ubić z cukrem i ½ masy posmarować tort i posypać deserową czekoladą. Przykryć ostatnim plackiem. Lekko docisnąć. Pozostałą śmietanę wymieszać z kakao i dokładnie rozsmarować na bokach i górze tortu. Brzegi posypać białą czekoladą , na górze symetrycznie poukładać cząstki wafli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz