niedziela, 30 maja 2010

Tort śmietanowo czekoladowy

Czasem dopiero na skrzyżowaniu człowiek zaczyna zastanawiać się - dokąd idzie.

W. Grzeszczak


Pieczenie to pasja. Jedzenie to życie. Życie to emocje, uczucia.

radość , smutek

łagodność , gwałtowność

zainteresowanie , obojętność

miłość

Miłość – uczucie? Silna wieź?

Zawieruszyła się.

Rozsypała na wietrze jak nasionka dmuchawca.

Ukryła w kuchennej szafce z kubkami.

W dawno nie otwieranych książkach, pomiędzy wierszami.

Miłość w zasuszonym płatku kwiatu,

w nucie piosenki delikatnie poruszającej,

w zapachu porannej kawy, uważaj – wystygnie!

Miłość w telefonie, który powinien zadzwonić.

Zwinięta w kłębek, śpi...

Czasem zagubiona jak ćma obijająca się o rozgrzaną żarówkę.

Czasem cicha, szuka słów ,które kołyszą a nie ranią

Czasem nieznośna, jak jak ból zęba

Wieczna...

Wietrzna

Dana na chwilę,

gdzie się podziała???


Ramiona otulam kocem i opieram dłonie na filiżance z gorącą kawą

Każdego dnia szukam smaków, które koją, które niosą wspomnienia, które będą zapamiętane.


Tort śmietanowy z czekoladą

Polecam szczególnie na dziecięce imprezy;-)

Biszkopt wykonany według przepisu zamieszczonego tutaj

½ l śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

50 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki

50 g czekolady białej pokrojonej na kawałki

2 łyżki ciemnego kakao

180 g nutelli ( mały słoiczek)

3 małe wafelki lub ulubione batoniki

300 ml wody z cukrem i cytryną do nasączenia


Biszkopt przekroić na 3 części, każdą nasączyć. Pierwszy placek posmarować nutellą. Wafelki lub batoniki pokroić na cząstki, 12 cząstek odłożyć do ozdobienia góry tortu, resztą posypać placek i przykryć następnym. Śmietanę ubić z cukrem i ½ masy posmarować tort i posypać deserową czekoladą. Przykryć ostatnim plackiem. Lekko docisnąć. Pozostałą śmietanę wymieszać z kakao i dokładnie rozsmarować na bokach i górze tortu. Brzegi posypać białą czekoladą , na górze symetrycznie poukładać cząstki wafli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz