wtorek, 1 czerwca 2010

Makaron z boczkiem i pieczarkami.

Prawdziwa wielkosć ubrana jest w prostotę

Mikołaj Gogol


Prostota jest złudna.

Porywają mnie rzeczy proste i precyzja.

Lubię wiedzieć, co robię i po co.

Świat pełen jest rzeczy skomplikowanych i zawiłych, często ulegamy złudzie, że są to rzeczy najlepsze a nie zawsze tak jest ;-)

W kuchni prostota pozwala spojrzeć na gotowanie inaczej. To sztuka dbałości o szczegóły niewielka liczba składników wymaga, by były one dobre i dokładnie przygotowane. To jak parzenie kawy. Istotne jest przechowywanie kawy, zmielenie, ubicie, parzenie dokładnie tyle minut, ile trzeba :) Jest kawa i Kawa.

Lubię proste , klasyczne połączenia. Choć czasem mogą wydawać się zbyt oczywiste i banalne.

Obiad w kilka minut ? Proszę się nie tłumaczyć brakiem czasu czy pustą lodówką. Czasem wystarczy makaron i skarmelizowana cebula lub roztopiony ser gorgonzola.

Podam kilka takich pomysłów.

Dzisiaj...


Makaron z boczkiem i pieczarkami

200 g makaronu ( wykorzystałam wstążki)

150 g boczku wędzonego

150 g pieczarek

cebula

łyżka oleju

pieprz, sól

pietruszka lub zielona cebulka do posypania


Makaron ugotować. Pieczarki pokroić. Boczek pociąć na paseczki i zeskwarzyć na patelni z olejem, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Przemieszać, podpiec ok. 5 min i wymieszać z makaronem. Wyłożyć na talerze posypać pietruszką lub cebulką.

I już.

Pyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz