Mikołaj Gogol
Prostota jest złudna.
Porywają mnie rzeczy proste i precyzja.
Lubię wiedzieć, co robię i po co.
Świat pełen jest rzeczy skomplikowanych i zawiłych, często ulegamy złudzie, że są to rzeczy najlepsze a nie zawsze tak jest ;-)
W kuchni prostota pozwala spojrzeć na gotowanie inaczej. To sztuka dbałości o szczegóły niewielka liczba składników wymaga, by były one dobre i dokładnie przygotowane. To jak parzenie kawy. Istotne jest przechowywanie kawy, zmielenie, ubicie, parzenie dokładnie tyle minut, ile trzeba :) Jest kawa i Kawa.
Lubię proste , klasyczne połączenia. Choć czasem mogą wydawać się zbyt oczywiste i banalne.
Obiad w kilka minut ? Proszę się nie tłumaczyć brakiem czasu czy pustą lodówką. Czasem wystarczy makaron i skarmelizowana cebula lub roztopiony ser gorgonzola.
Podam kilka takich pomysłów.
Dzisiaj...
Makaron z boczkiem i pieczarkami
200 g makaronu ( wykorzystałam wstążki)
150 g boczku wędzonego
150 g pieczarek
cebula
łyżka oleju
pieprz, sól
pietruszka lub zielona cebulka do posypania
Makaron ugotować. Pieczarki pokroić. Boczek pociąć na paseczki i zeskwarzyć na patelni z olejem, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Przemieszać, podpiec ok. 5 min i wymieszać z makaronem. Wyłożyć na talerze posypać pietruszką lub cebulką.
I już.
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz