piątek, 17 września 2010

Chlebek bananowo orzechowy.

Umysł jest jak spadochron. Najlepiej działa gdy jest otwarty.
Rickson Gracie

Na skubanie powolne przy kubku kawy
na chwilę zatrzymania
na zapach w domu 
na wyjątkowy smak
na uśmiech własny  i bliskich
na niespodziankę dla dzieci, 
które lubią znaleźć coś dobrego w pudełku z drugim śniadaniem.
Chlebek bananowo orzechowy.
Wilgotny, niezwykle aromatyczny, o zniewalającym zapachu



Chlebek bananowo orzechowy
( Ch. Teubner „ Wielka ilustrowana księga ciast)
składniki na keksówkę 30 cm
150 g masła
150 g cukru
3 jaja 
4 bardzo dojrzałe banany
350 g mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
¼ łyżeczki soli
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
100 ml mleka

Masło utrzeć z cukrem i jajami na puszystą masę. Dodać rozgniecione widelcem banany. Mąkę, sól, proszek, orzechy, cukier wanilinowy razem wymieszać i dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Napełnić ciastem formę i piec ok 50 min. 
Wystarczy kubek mleka lub pachnąca kawa.
Gorąco polecam;-)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam bananowe ciasta. Uwielbiam też Twój blog za te wszystkie piękne cytaty, wspaniałe zdjęcia i fantastyczne przepisy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananowe ciasta niesamowicie pachną jak się pieką. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń