niedziela, 14 marca 2010

Bardzo "proste" rogale.

Prawdziwa wielkość ubrana jest w prostotę.

Gogol


Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego widok jednolicie błękitnego nieba działa na nas tak kojąco ?To prostota, prostota, która urzeka swoją niewinnością. Nie chce być inna, lepsza, udawać czegoś innego, zwyczajnie jest sobą. Nie wymaga wysiłku. Zachwyca skromnością, a przecież tak wiele ma do zaoferowania Właśnie dlatego tylko naturalna jest prawdziwa. Choć czasami dochodzimy do niej okrężną drogą, okazuje się zwykle najlepszym rozwiązaniem. 

Dlaczego prostota tak zachwyca? Prostota się nie narzuca. Jest elegancka. Daje odetchnąć naszemu umysłowi. Czeka, aż sami ją dostrzeżemy. Ale czy zawsze umiemy ją docenić?

A jak ubrać siebie w prostotę?

Najbardziej istotne są kolory a nie koniecznie to co modne. Niektórzy uśmiechają się kiedy o tym mówię, że w kwestii stroju, który zakładamy, istnieje  zasada: nie więcej niż trzy podstawowe kolory. Dlaczego nie można przesadzać z kolorami? Przede wszystkim dlatego, że nasz umysł ciągle pracuje i analizuje. Im więcej kolorów, tym więcej do analizowania. Im bardziej mózg analizuje, tym bardziej jest zmęczony. To dlatego widok jednolicie błękitnego nieba działa na nas tak kojąco a stylizowane wnętrza, w 

których przeważa jeden kolor wywierają  na nas  bardzo pozytywne wrażenie.

Podobnie jest ze strojem. Jeśli przekroczymy próg trzech kolorów ― staniemy się mniej atrakcyjni, ponieważ stworzymy rodzaj dysharmonii, którą mózg osoby,  z którą się spotykamy, będzie rejestrować :-D



Rogale z rodzynkami

400 g mąki pszennej 

20 g drożdży świeżych 

2 łyżki stopionego masła

1 łyżka cukru 

1,5 łyżeczki soli 

50 ml jogurtu lub maślanki

200 ml wody 

rodzynki ( ile kto lubi 50 – 100 g )


Mąkę wymieszać z suchymi składnikami, drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki razem z jogurtem i masłem. Dodać rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać( ja to robię mikserem).  Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na okrąg o grubości ok 1 cm


Okręg podzielić jak tort tak, by powstało 8 kawałków ciasta.

Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku, wywinąć końce tak by powstał rogal. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pozostawiając odstępy, rogale bardzo rosną. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

W miseczce wymieszać 2 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. 

Piec ok 20 minut w naparowanym piekarniku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz