Byłoby lato dłuższe, żeby nie zima.
Przysłowie polskie
Z rozrzewnieniem wspominam kilka krótkich letnich i jesiennych tygodni, w których można opychać się pachnącymi słońcem pomidorami. Wtedy największą ich zaletą jest to, że po prostu smakują jak pomidory, bo to, co normalnie kupuje się teraz w sklepie, mimo że wygląda jak pomidor, smakuje jak ...
Warto pamiętać, że smak pomidora bezpowrotnie niszczy przechowywanie w niskiej temperaturze.
Wiele osób popełnia błąd odwrotności z przechowywaniem pomidorów i jabłek. Pomidory – w temperaturze pokojowej, a jabłka w lodówce. Nigdy odwrotnie.
Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą . Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
Owoc czy warzywo?
W 1893 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych - porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce - dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo, na podstawie jego zastosowań kulinarnych. A uzasadnienie było bardzo mądre i proste: "Spożywany jest jako zupa lub po zupie. Z rybą lub mięsem jako istotna część posiłku, a nie jak owoc, który przeważnie spożywany jest na deser." Z naukowego punktu widzenia pomidor pozostaje owocem.
Do dzisiejszej sałatki proponuję pomidory kiściaste cherry. Ich smak najbardziej przypomina smak letnich pomidorów dojrzewających w słońcu, jeszcze ciepłych od jego promieni.
Sałatka z kurczakiem kebab.
filet kurczaka
kilka liści sałaty lodowej lub mix sałat
kilka pomidorów cherry
½ papryki czerwonej
½ ogórka wężowego
przyprawa kebab
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
szczypiorek ( odrobina szczypiorku do dekoracji)
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Filet kurczaka pokroić na paski, obtoczyć w przyprawie kebab oraz w oleju, odstawić na ok 30 min. Po tym czasie usmażyć krótko na patelni. Pomidory przekroić na połówki, ogórka w plastry, paprykę w paski. W salaterce ułożyć sałatę, warzywa, kurczaka, polać sosem. Nie mieszać, posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz