[...] wszystko, co zdarza się raz, może już nie przydarzyć się nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci.
P. Coelho
Dawno nie było przepisu na chleb. Czy już nie piekę chlebów?
Piekę, piekę. Średnio 2 – 3 razy w tygodniu. Tylko mam swoje ulubione : z ziarenkami i codzienny.
We wszystkim, co się robi, można odnaleźć prawdę o sobie, we wszystkim co się robi można odnaleźć pasję. Są tacy, którzy kochają liczby i tacy, którzy marzą o lataniu a ja, o czym bym nie zaczęła mówić, to i tak skończę na jedzeniu...
Pierwszy swój chleb upiekłam 21 września 2009 roku. A potem nic już nie było takie samo, zwykła kromka chleba z masłem zmieniła oblicze. No, może to raczej ja już inaczej na nią patrzę. Bo sama ją piekę.
To zadziwiające jak pewne wydarzenia w naszym życiu potrafią zmienić nasze życie, zmienić naszą optykę patrzenia na świat...
Chleb na zakwasie z muesli
Składniki:
na zaczyn:
75g mąki pszennej 550
90g wody
2 łyżki zakwasu
na ciasto chlebowe:
zaczyn
300g mąki pszennej
80 g mąki pszennej razowej
40g mąki żytniej
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 ml wody
50 g muesli
łyżeczka cukru muskovado lub miodu
łyżka ziaren słonecznika
łyżka pestek dyni
łyżka rodzynek
łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
płaska łyżka soli
można dodać ok 10g drożdży, wtedy chleb szybciej wyrasta.
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 12 do 16 godzin.
Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego. Ja robię to mikserem. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być dosyć ścisłe.Pozostawiamy ciasto pod przykryciem na ok 2 h. Następnie wkładamy do keksówki , wierzch smarujemy wodą posypujemy słonecznikiem, płatkami lub mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie chleb wstawić do gorącego ( 240 stopni) piekarnika i piec 40 – 45 min. Razem z chlebem wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz