wtorek, 16 marca 2010

chleb z muesli na zakwasie

[...] wszystko, co zdarza się raz, może już nie przydarzyć się nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci.

P. Coelho


Dawno nie było przepisu na chleb. Czy już nie piekę chlebów?

Piekę, piekę. Średnio 2 – 3 razy w tygodniu. Tylko mam swoje ulubione : z ziarenkami i codzienny.

We wszystkim, co się robi, można odnaleźć prawdę o sobie, we wszystkim co się robi można odnaleźć pasję. Są tacy, którzy kochają liczby i tacy, którzy marzą o lataniu a ja, o czym bym nie zaczęła mówić, to i tak skończę na jedzeniu...

Pierwszy swój chleb upiekłam 21 września 2009 roku. A potem nic już nie było  takie samo, zwykła kromka chleba z masłem zmieniła oblicze. No, może  to raczej ja już inaczej na nią patrzę. Bo sama ją piekę. 

To zadziwiające jak pewne wydarzenia w naszym życiu potrafią zmienić nasze życie, zmienić naszą optykę patrzenia na świat...



Chleb na zakwasie z muesli


Składniki:


na zaczyn: 

 75g mąki pszennej 550

 90g wody

 2 łyżki zakwasu


na ciasto chlebowe:

zaczyn

300g mąki pszennej

80 g mąki pszennej razowej

40g mąki żytniej

2 łyżki jogurtu naturalnego

150 ml wody

50 g muesli

łyżeczka cukru muskovado lub miodu

łyżka ziaren słonecznika

łyżka pestek dyni 

łyżka rodzynek

łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich

płaska łyżka soli 

można dodać ok 10g drożdży, wtedy chleb szybciej wyrasta.

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 12 do 16 godzin.


Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego.  Ja robię to mikserem.  Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być dosyć ścisłe.Pozostawiamy ciasto pod przykryciem na ok 2 h. Następnie wkładamy do keksówki , wierzch smarujemy wodą posypujemy słonecznikiem, płatkami lub mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie chleb wstawić do gorącego ( 240 stopni)  piekarnika i piec 40 – 45 min. Razem z chlebem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz