środa, 24 marca 2010

Chleb z dodatkiem ziemniakow

Kiedy trud nie zmienia się w korzyść, traci sens.

Cyceron


Jest to jeden z chlebów, który sam się nie zrobi ;-) 

Trzeba mieć go na oku.

Poddaje próbie naszą cierpliwość...

Pozwala zwątpić w nasze umiejętności...

Ale jego smak nakazuje  wybaczyć wszystko...

Jego przygotowanie trzeba zacząć dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem.

Ja robię najczęściej tak, że ok. godz. 22 przygotowuję ciasto zakwaszone, rano dodaję pozostałe składniki, mieszam odstawiam ... i mniej więcej o 12 w południe mam gotowy chleb. No jeszcze zależy jak długo chleb będzie wyrastał bo  bywa kapryśny. Ciasto zakwaszone może czekać na dalsze przygotowania kilka godzin dłużej, aby tylko było przykryte.

Jest idealnym chlebem codziennym, pasującym do wszystkiego.

Chleb ma elastyczny, wilgotny miąższ, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość.



Chleb z dodatkiem ziemniaków

ciasto zakwaszone: 

2-3 łyżki zakwasu ( zakwas musi być aktywny, dokarmiony;-)

100 g letniej wody, 

130 g maki pszennej (typ 650)

wymieszać i pozostawić na noc

ciasto zaparzone:

200g maki razowej pszennej (można użyć mieszanki z maka żytnią)

ok. 200g gorącej wody

1 łyżeczka soli

wymieszać i pozostawić na noc


Następnego dnia:

Wymieszać ciasto chlebowe

całe ciasto zakwaszone

całe ciasto zaparzone

100g ziemniaków ugotowanych i ugniecionych

600 g maki pszennej 650 

100 ml maślanki

150ml letniej wody 

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka cukru


Wszystkie składniki dokładnie połączyć ( ja to robię przy pomocy miksera). Ciasto powinno być dosyć luźne.( Może lekko gęstnieć podczas wyrastania) Odstawić na 1h. , następnie krótko wyrobić. Odstawić na 1h. i jeszcze raz wyrobić. Znów odstawić na 1h. Po tym czasie wyłożyć do dwóch keksówek ( do 2/3 wysokości) znów pozostawić do wyrośnięcia( ciasto powinno wypełnić foremki). Ten chleb wyrasta bardzo wolno. Wyrośnięty chleb piec w gorącym i naparowanym piekarniku ( 240 stopni ) ok 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz