sobota, 23 kwietnia 2011

Ślimaczki morelowo orzechowe

„Nie można być chrześcijaninem "trochę" czy "do pewnego stopnia". Bo albo Jezus zmartwychwstał pierwszego dnia Wielkanocy, albo nie. A jeśli rzeczywiście powstał z martwych, jeśli naprawdę umarł, by nas zbawić, to jest to tak niesamowite, że musi przeniknąć całe nasze życie.”
Jostein Gaarder „ Świat Zofii”


Życzę
Zdrowych pogodnych Świąt Wielkanocnych
pełnych wiary, nadziei i miłości, 
radosnego wiosennego nastroju
i serdecznych spotkań w rodzinnym gronie.
Dorota.


Ślimaczki morelowo orzechowe
szkl mąki pszennej 
szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szkl letniego mleka 
łyżka miodu
30 g drożdży
100 g miękkiego masła
1 jajo
szczypta soli
Nadzienie
jabłko starte
5- 6 orzechów posiekanych
5-6 moreli drobno pokrojonych
Mąki wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Miód rozpuścić w mleku i zalać drożdże, rozmieszać i pozostawić by podrosły. Dodać jajo, masło i dokładnie wyrobić. Ciasto pozostawić na 1h by podrosło. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i równomiernie pokryć nadzieniem. Zrolować i pokroić na plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce. Piec 15- 20 min ( na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Doroto,
    radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym. Świat Zofii to wspaniała książka.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to wspaniała książka. Może nas nauczyć, byśmy nie odrzucali dziecięcego zachwytu światem, byśmy nie przestawali "dziwić się".
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. z morelami muszą bajecznie smakować! a do tego ten aromat... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te ciasteczka - ślimaczki! :)

    Świat Zofii przezczytałam pierwszy raz jako dzieciak - i ją obarczam odpowiedzialnością za sentyment do filozofii ;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń