niedziela, 3 kwietnia 2011

Domowa szarlotka.

„ Nie sądzę, by ktokolwiek był na tyle mądry, 
aby ocenić co jest możliwe a co nie”
Henry Ford


Dom?
Własne miejsce na ziemi, budynek. To  miejsce, które kojarzy się nam z radością i beztroską, rodziną. zaufaniem... Miejsce ukształtowane przez  osoby, które w nim przebywają, ale  również przedmioty nas otaczające: dekoracje, upominki, zapachy. Kojarzy  się najczęściej tylko z tym, co dobre... co wzbudza w nas coś miłego...
Każdy z nas wie co to jest dom, znaczna większość z nas ma jakiś dom... Budujemy   nasze domy nie tylko w sensie materialnym ale przede wszystkim emocjonalnym, uczuciowym... Bo przecież DOM  to  przede wszystkim miłość, zrozumienie, tolerancja. Miejsce, do którego chce  się powracać, w którym czeka na nas Ktoś, kto nas rozumie. Nawet jeśli w koło panuje burza, jest oparciem. ma ogromny wpływ na nasz rozwój, nie ważne ile mamy lat. Uczymy się jak żyć, jak kochać, jak wyrażać nasze uczucia. To tam widzimy a później sami uczymy, jak postępuje się z drugim człowiekiem.
By słowo DOM nie oznaczało, zwykły budynek.
By w żadnym DOMU nie brakowało tej cudownej atmosfery.
By w każdym DOMU był Ktoś, komu chce się dbać o domowe ognisko.
Tego życzę i sobie i Wam.
Aha, no i oczywiście by pachniało domowym ciastem ;-)

Domowa szarlotka
5 jaj
250 g tłuszczu ( masło, margaryna )
szklanka cukru
cukier wanilinowy
szklanka mąki pszennej 
szklanka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1 kg jabłek
łyżeczka cynamony
2 – 3 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka obrać i pokroić w drobne cząstki, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z tłuszczem i cukrem wanilinowym. Do masy dodać mąki z proszkiem do pieczenia i solą oraz połowę piany z białek. Wymieszać. Dodać resztę piany. Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem następnie połową ciasta. Na to poukładać jabłka i rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni, 40 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Dziękuję za życzenia i Tobie życzę tego samego. To jest niesamowicie ważne. Na około mogą być burze, ale dom ma być azylem. Szarlotka to jedno z najbardziej domowych ciast. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem zastanawiam się, co właściwie sprawia, że ciasto jest domowe? Proste, pieczone w niedzielne południe przez Babcię, kilka składników i zapach... Przetrwało mimo różnych nowości. Dzisiaj pieczemy je naszym dzieciom...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała - wygląda właśnie idealnie "domowo":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie napisałaś! Dom to azyl...A w nim koniecznie domowe ciasto, nawet najprostsze smakuje najlepiej na świecie!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dom kojarzy mi się z ciachem pachnącym miłością. a ten klucz wiolinowy jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam słabość do tej filiżanki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotki, to moje ulubione ciasto, więc z pewnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń