wtorek, 17 listopada 2009

Dzisiaj banalnie czyli chleb powszedni.

Czasem człowiek ma dzień powszedni od święta.




Lubię jak w domu pachnie. Nie sztucznymi zapachami, płynącymi z dziwnych urządzeń tylko wanilią, bakaliami ... no i oczywiście chlebem. Zapach w domu to życie, domowa atmosfera i ciepło. Chciałabym, żeby moje dzieci to pamiętały.


Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy albo ulepszać, poprawiać te już sprawdzone. Jednak mam takie, które są sprawdzone i pozostają ze mną na dłużej.

Takie, które piekłam wiele razy, które mogę robić z zamkniętymi oczami, wtedy gdy jestem zmęczona, nie chce mi się myśleć :-), szukać przepisów, ryzykować porażki.


Jednym z nich jest przepis na chleb pszenno – żytni , powszedni.

Polecam ten chleb wszystkim, którzy rozpoczynają swoją karierę „domowego piekarza”. Zawsze wychodzi, miąższ ma bardzo sprężysty i równomiernie rozłożone dziurki


Chleb pszenno-żytni na zakwasie 


110g grubo mielonej razowej mąki żytniej

115 g drobno mielonej mąki żytniej

550 ml letniej wody

100 g aktywnego zakwasu żytniego *

60 g jogurtu naturalnego


560 g mąki pszennej 

2 łyżeczki suszonych drożdży

2  łyżeczki soli

1 łyżeczka nasion kminku (opcjonalnie)


Mąki żytnie mieszamy z wodą, jogurtem i zakwasem  i zostawiamy  na 1 godz. Dodajemy mąkę pszenną, sól, drożdże i przyprawy, wyrabiamy  i pozostawiamy na ok 2 h .


Ciasto dzielę na pół i wkładam do dwóch keksówek ok 24 cm., aż podwoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 30-40 min). W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220ºC, Chleby można naciąć i przenieść do piekarnika, do którego chwilę wcześniej na dno wstawiam miskę z gorącą wodą. Piec ok. 50 min.


*Zakwas przed pieczeniem należy „nakarmić”, żeby miał siłę pracować. Trzeba wyjąć go z lodówki, pozostawić na chwilę żeby ochłonął i dodać do niego mąki i wody w takiej samej ilości ( ja dodaję zawsze ok. 2/3 szklanki mąki i tyle samo wody).Po kilku godzinach, gdy wyraźnie zacznie żyć( powiększy swoją objętość, "bąbelkuje") jest gotowy do pracy.

Porady praktyczne :-)

1 szklanka  = 250 ml = 16 łyżek = 150g

1 łyżka=3 łyżeczki = 15 ml

Przelicznik drożdży

2 łyżeczki suchych=7g suchych=2,5 dkg świeżych


1 komentarz:

  1. Powoli nastawiam się psychicznie na pieczenie chleba, ale potrzebuję jeszcze czasu.Ta myśl rośnie we mnie jak ciasto drożdżowe.
    Foremka już jest.

    OdpowiedzUsuń