czwartek, 19 listopada 2009

Magdalenki, mufinki, babeczki

Ludzie są bezbronni wobec losu, są ofiarami czasu. I własnych uczuć.

― John Irving



Wiatr robi dzisiaj porządki. Przegania liście z miejsca na miejsce jakby nie potrafił się zdecydować gdzie jest najlepiej. Zrzucił ostatnie dwa jabłka z jabłoni, pozwalały mi myśleć, że do zimy jeszcze daleko. Łobuz! Czas upływa...

Umyłam okna, myślałam, że będzie jaśniej. Nie jest...

Upiekłam Magdalenki


Magdalenki - jest to przepis podstawowy, można dodawać bakalie lub czekoladę.

300 g  mąki

150 g jasnego brązowego cukru( może być biały)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2/3  szklanki mleka

100 g masła, roztopionego 

2 jajka

1 cukier waniliowy

Z jednej porcji  wychodzi 12 sztuk.

Dodatki nr 1

tabliczka (100 g) białej czekolady, drobno posiekanej

100 g płatków migdałowych

Dodatki nr 2

tabliczka deserowej czekolady, drobno posiekanej

100 g orzechów włoskich


Mąkę, cukier, sól, proszek wymieszać w misce.

Masło roztopić, dodać mleko i jajka wymieszać i dokładnie połączyć z resztą składników.  Do ciasta wmieszać dodatki nr 1 lub nr 2. Nakładać do foremek i piec w 200 stopniach ok. 20 min.



Jeszcze chwila zatrzymania ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz