wtorek, 27 października 2009

Ziarenko do ziarenka

Nieszczęścia przebyte ten mają pożytek, że czynią nas czułymi na nieszczęście innych.

J. Fedorowicz



 

Każdego dnia, ziarnko do ziarnka, gromadzimy doświadczenia.  

Doświadczenia -składają się z wiedzy lub umiejętności w obserwacjach pewnych rzeczy, wydarzeń, uzyskanych poprzez zaangażowanie w ujawnienie tych rzeczy lub wydarzeń, czyli bezpośrednie odczucie. Małe dzieci doświadczają , że piec jest gorący kiedy mama piecze ciasto a śnieg  jest mokry i zimny. Doświadczenia są przyjemne i nieprzyjemne – szczęścia i nieszczęścia. Choć nieszczęście bardziej nas dotyka i dłużej pamiętamy i ... jeżeli mamy taką umiejętność wyciągamy wnioski. Niestety w dorosłym życiu doświadczenia częściej związane są z ludźmi i bardziej bolą. Prawdziwym skarbem jest – umiejętność wyciągania wniosków z tego co nas w życiu spotyka. Zdajemy sobie sprawę z naszych zachowań w różnych sytuacjach, jesteśmy bardziej świadomi, więcej potrafimy zrozumieć. To najlepsza metoda by kształtować swój charakter  obojętnie ile się ma lat.

Są tacy którzy mają bardzo wysokie mniemanie o sobie, dopóki czegoś nie doświadczą. Wtedy raptem okazuje się,że są małą mrówką w mrowisku ludzkości. Są tacy, którzy nie doceniają się a doświadczenie pozwala im siebie poznać i wzmocnić.


Nie wiedziałam co to znaczy kochać do momentu aż nie pokochałam...

Nie wiedziałam co to znaczy strata kogoś bliskiego dopóki nie zginął mój ojciec...



 

Chleb z ziarenkami

 

Składniki:

na ziarno: 

35g siemienia lnianego 

100g wody


na zaczyn: 

75g mąki pszennej 550

90g wody

2 łyżki zakwasu


na ciasto chlebowe:

380g mąki pszennej

40g mąki żytniej

30g uprażonych ziaren dyni

30g uprażonych ziaren siemienia lnianego

175g  wody

18g (1 łyżka) soli 

namoczone siemię lniane (j.w)

zaczyn (j.w)

Można dodać 10 g drożdży ( lub łyżeczkę suchych) wtedy chleb lepiej wyrasta.

 

 Przygotowanie i pieczenie: 

  1. Dzień przed pieczeniem zalewamy siemię lniane zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. 
  2. Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
  3. Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego.Ja robię to mikserem i jeszcze krótko rękami natłuszczonymi olejem. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być dosyć gęste.
  4. Pozostawiamy ciasto przykryte na ok. 2 do 2,5 godzin. 
  5. Po upływie wyżej wymienionego czasu przełożyć ciasto do podłużnej foremki. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25° C. W chłodzie np. 10° C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.
  6. Piec 40 – 45 min w temperaturze 240° C., w naparowanym piekarniku


Chleb smakuje wspaniale!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz