niedziela, 25 października 2009

Pizza

Kochać i być kochanym to tak, jakby z obu stron grzało nas słońce.

D. Viscott


Jesienią najbardziej brakuje mi słońca. Zachłannie łapię ostatnie jego promienie i chowam głęboko do moich zielonych kieszeni. Idę odwiedzić wiewiórki w ulubionym parku i zachwycam się pięknie przebarwionymi na żółto liśćmi klonów. Dzisiaj jesień była piękna...

Po powrocie trzeba się ogrzać, mniam...pizza!

Tradycyjna potrawa włoskiej kuchni, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food z czym trudno mi się zgodzić. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego zwanego focaccia , posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami. Powinien być pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.


Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889r. Wtedy do Neapolu przyjechała Królowa Włoch Margharita von Savoyen. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę ― pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia(zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita ― do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.




Pizza 


3 szkl mąki

200 ml mleka

50 g masła

20 g drożdży

½ łyżeczki soli

oliwa do natłuszczenia rąk podczas wyrabiania



Nadzienie


500 g mięsa mielonego

300 g pieczarek

2 cebule

250 g sera żółtego

2 – 3 pomidory

ok. 3 łyżki przecieru pomidorowego

bazylia ( świeża lub suszona)

sól, pieprz, czosnek do smaku

olej



Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą, drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka i wlać do mąki. Mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim masło i połączyć z mąką. Ciasto wyrabiać rękami aż się stanie gładkie i jednolite, odstawić do wyrośnięcia.


Mięso przepiec na oleju z cebulą, doprawić do smaku, pieczarki pokroić na małe kawałki, ser zetrzeć na tarce, pomidory pokroić na plasterki.


Ciasto rozciągnąć na blaszce do pieczenia ( wychodzą dwie blaszki lub okrągłe 26 cm.) . Posmarować olejem i przecierem pomidorowym, rozłożyć mięso, pieczarki, pomidory, posypać serem i bazylią. Piec w bardzo gorącym piekarniku ok. 15 min. ale trzeba sprawdzać bo piec piecowi nie równy :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz