sobota, 10 lipca 2010

Bób z pomidorami.

„Zacząć od siebie, lecz nie kończyć na sobie; 
uważać siebie za punkt wyjściowy, lecz nie za cel; poznać siebie, lecz nie zajmować się sobą”.  
Martin Buber


Poczucie własnej wartości jest jak bursztyn pośród ziarenek piachu ...bardzo cenne lecz ciężko je odnaleźć. Szczęściarzem ten któremu się to uda. To, co myślimy, w co wierzymy, jak siebie postrzegamy,  wpływa na nasze  wyniki we wszystkim, co robimy. Niestety, decyduje to również o tym czy potrafimy się cieszyć, doświadczać pełni życia i poczucia samorealizacji. Niestety – ponieważ bardzo często to, co wokół nas się dzieje, spycha w dół i podcina skrzydła. Spotykają nas niefortunne zbiegi okoliczności, niepowodzenia i sytuacje kryzysowe czy przykre zachowania innych. Negatywna interpretacja tych czynników niszczy bezcenne poczucie własnej wartości. Dlatego tak ważna jest samoakceptacja, pozytywne myślenie o sobie ale w takim układzie „ ja jestem w porządku i inni są w porządku”
Jednak trzeba pamiętać, by nie mierzyć swojej wartości, poziomem zainteresowania innych. Zamęczamy tym samych siebie. Zapętlamy się. Zamiast pracować nad sobą zaczynam knuć i kombinować jak pokazać się w jakiś tam sposób – odpowiedni by zyskać akceptację. Zawsze będą ludzie, których mniej lub bardziej obchodzimy oraz tacy, którzy mniej lub bardziej nas lubią. A przecież jesteśmy  ważni, tak samo jak inni ludzie.
Trzeba zacząć żyć, bez szukania potwierdzenia swojej wartości u innych. Bez szukania namiastki bliskości u osób, które być może tego nie mogą lub nie chcą dać. 
Odnaleźć sens w sobie. 
Coś dla czego będziemy chcieli żyć.
Poznajmy siebie, bądźmy sobą.
Szanujmy  siebie.
Akceptujmy.

Polecam bób tak niepozorny, a tak dobry.

Bób z pomidorami.
500 g bobu
250 g pomidorków koktajlowych
oliwa
łyżka drobno tartego sera
natka pietruszki
sól, pieprz
Bob ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać z łusek. Pomidorki przekroić na pół. Na półmisku poukładać bób i pomidorki, lekko popieprzyć, skropić oliwą, posypać serem i natką pietruszki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz