środa, 14 lipca 2010

Bezy z malinami.

Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże.
Pearl Buck

L`arte d`arrangiarsi – to włoskie powiedzonko określające sztukę robienia czegoś z niczego. Sztukę przekształcania kilku prostych składników w ucztę, prostego dania w dzieło sztuki, podwieczorku w święto. Każdy kto potrafi to zrobić czyni życie bardziej znośnym, bo szczęście  to dobre i przyjemne chwile oraz zatrzymanie się na nich. Niestety bardzo często umykają. Nie umiemy cieszyć się nimi, nie zwracamy uwagi, traktujemy schematycznie i mechanicznie. Traktujemy jako coś zupełnie normalnego. A może to być  wytchnienie od codzienności, tej zabieganej, szarej, schematycznej. To najzwyklejsze spożywanie posiłków, zatapianie się w lekturze, rozmowa, poranny spacer, wschód słońca. Może poranna kawa, wypijana na ławce w parku, przygotowana wcześniej w termosie ;-) To taki wyjątkowy czas dla nas, czasem też dla tych obok. Cieszmy się chwilami, celebrujmy, kolekcjonujmy szczęśliwe chwile. Tylko od nas zależy czy to co robimy będzie zwykłe czy niezwykłe, czy będziemy mieli poczucie szczęścia czy nie... 


Bezowe miseczki z malinami
3 białka
170 g cukru 

Białka ubić do białości i dosypywać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powinna powstać lśniąca, biała, bardzo sztywna masa. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, masę przełożyć do szprycy do tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na przygotowanej folii narysować masą kółko o średnicy ok. 4 cm i dookoła kółka brzeg. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Bezy piec 45 min, następnie piekarnik uchylić i pozostawić bezy na kolejne 45 min.
Do ozdobienia:
300 ml śmietanki 30 % ubitej z łyżeczką cukru wanilinowego
ok 200g malin
Babeczki napełnić śmietaną i ozdobić malinami
.

5 komentarzy:

  1. ùltimo sprecai albumi... sarò sapevo ora cosa fare;-)
    p.s. espresso con latte condensato è divino!

    OdpowiedzUsuń
  2. małe szczęścia są najcudowniejsze. spotykam je na każdym kroku.

    cudne bezy, naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  3. grigio - Eppure molte uova prima :-D


    asieja - witam bardzo serdecznie i cieszę się, że Ci się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam bardzo ładne bezy! Na ile tych magicznych porcji są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam;-) Wychodzi ok 15 miseczek.
    Jeżeli pieczemy małe beziki to z podanej porcji wychodzą pełne dwie blaszki. Dosyć sporo ;-)

    OdpowiedzUsuń