niedziela, 22 sierpnia 2010

Chleb ziołowy z doniczki.

Zawsze próbuję robić , czego nie potrafię - w ten sposób się uczę.
Pablo Picasso


Osoby, które z pasją zajmują się pieczeniem i gotowaniem są z natury  ciekawskie. Myślę tutaj o takim pozytywnym znaczeniu ciekawości. Poszukiwaniu nowych historii o jedzeniu, nowych sposobów wypieku, ciekawych połączeń – smaków, ziół a jednocześnie zachowaniu prostoty.
Szkolenie pasjonata kuchni nie ma początku i końca. Początkiem często była Babcina albo Mamina kuchnia. I choć moja Babcia nie używała oregano, bazylii, nie znała oliwek, robiła dania proste... Było w nich jednak to coś, dziś wiem, że to była miłość ukryta.
A prostotę cenię ponad wszystko, nie tylko w kuchni.

Ten chleb „był” już w mojej głowie od pewnego czasu.
Zapewniam że ten delikatny chlebek to minimum wysiłku i maksimum radości w duszy i pyszna kolacja. Na więcej nie wystarcza bo znika w oka mgnienu. Właściwie z samym masłem można go zjeść.
Cudownie pachnie, po prostu pyszny.



Chleb ziołowy z doniczki
( dwie doniczki o średnicy 13 cm)
400 g mąki typ 650
20 g drożdży
100 ml mleka
¼ łyżeczki cukru
40 g masła bardzo miękkiego
1 jajo
1 żółtko
½ łyżeczki soli ( następnym razem dodam trochę więcej)
1 cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ( następnym razem dam dwa)
1 łyżeczka suszonego oregano 
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatułowej
do smarowania doniczek olej
do posypania
rozmaryn, sezam, gruba sól...

Dwie nowe doniczki dokładnie natłuścić olejem.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem i pozostawić na 15 min. 
Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie połączyć. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 – 1,5 h. Następnie ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch doniczek. Posmarować białkiem i posypać według uznania. Ciasto chlebowe powinno wyrosnąć do brzegów doniczki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chleb piec ok 40 min z włączoną dolną grzałką w naparowanym piecu.
Uwaga!
Pozostawić chleb w donicach do lekkiego przestygnięcia, następnie lekko podważając brzegi, wyjąć chleby. Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości – zdecydowanie lepiej wyłożyć doniczki papierem do pieczenia ;-)

2 komentarze:

  1. ciekawośc to dobre okreslenie dla całego procesu gotowania, pieczenia, pichcenia.. smakowania.
    piękny chleb.

    OdpowiedzUsuń