piątek, 6 sierpnia 2010

Ciasto ze śliwkami w rumie i krówką.

Zaufanie. To świadomość, że ktoś może Cię skrzywdzić jednym łatwym ruchem i stuprocentowa pewność, że tego nie zrobi.
(...)

Bardzo lubię piec.
Bardzo lubię piec z Kimś lub u Kogoś. Wykorzystuję piekarnik i wypełniam  dom zapachem, zostawiam kawałek siebie. Jednak najbardziej lubię piec wieczorem, późnym wieczorem, nocą. Sama. W delikatnym świetle lampy,  ciszy, w którą wkradają się dźwięki muzyki. I czas jakby się zatrzymuje a wszystko jest bardziej intensywne. To uwielbiam, to jest magia.   
Wczoraj w nocy powstało ciasto ze śliwkami w rumie i krówką.
I napiszę krótko.
Są ciasta, które skubiemy popijając nasze ukochane espresso a może cappuccino, nawet herbatę.  Są, leżą na talerzyku, czekają na swoją kolej, są miłym tłem.
Jednak są takie, które wytrącają z rytmu, przerywają rozmowę, odciągają od książki. Właściwie od pierwszego kawałeczka uderzają do głowy i każą mruczeć „ojejku, jakie to dobre”
To niepozorne, rozpływające się w ustach ciasto, zupełnie odrywa od rzeczywistości.

Ciasto ze śliwkami w rumie i krówką.
( zainspirowane przepisem )
240 g mąki
60 g mielonych migdałów
100 g masła
60 g cukru pudru
1 jajo
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć. Powstaje sypiące się ciasto , podobne do kruszonki. Ciastem wylepić blaszkę ok 20-30 cm. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, upiec ciasto na złoty kolor, ok 15 min.

Śliwki w rumie
10 śliwek suszonych
¼ szkl rumu
6 łyżek powideł śliwkowych
Śliwki namoczyć w rumie, najlepiej na noc, pokroić na kawałki wymieszać z powidłami. Rozsmarować na upieczonym cieście. 

Masa krówkowa
200ml śmietany kremówki
200g masła
200g cukru
szczypta soli 
1/2 łyżeczki soku z cytryny
W garnku rozpuścić masło ze śmietanką, ciągle mieszając dodać cukier i resztę składników, każdy w minutowym odstępie. Masę gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 15-20min. Powinna lekko zgęstnieć. Zdjąć z ognia i  ucierać mikserem (hakiem do ubijania piany), do przestygnięcia. Wyłożyć na ciasto i ozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

I przyjechali goście;-)

5 komentarzy:

  1. niesamowite jest pierwsze zdanie nad zdjęciem, kiedyś gdzieś je przeczytałam, zachwycam się.

    i te słowa o słodkościach są takie prawdziwe. o tych, które leżą na talerzyku bez większego zainteresowania domowników, te do herbaty i te które zachwycają. piękne jest to ciasto i niesamowicie pysznie wyobrażam sobie krówki i śliwki razem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grigio Ciao. Cottura la poesia;-)


    Asieja Mnie to zdanie też urzekło, też je gdzieś przeczytałam i nie pamiętam czyje to zdanie;-)
    Ciasto polecam, jest przepyszne. Masę krówkową można również zrobić z mleka skondensowanego słodzonego
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej!To my goście.Możliwe, że ten kawałek ze zdjęcia dzisiaj zjadłem-naprawdę to ciasto jest oszałamiające!
    Pozdrawiam(y)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozmowy przy stole i nie tylko;-DDD

    OdpowiedzUsuń