poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Sakiewki z warzywami.

To co jest przyczyną Twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem Twoich największych radości.
Antoine de Saint – Exupery




Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw? Nie jest to proste, bo to bardzo trudna miłość i przeważnie nieodwzajemniona. Za warzywami dzieci zdecydowanie nie przepadają. W dodatku dzieci ( zresztą nie tylko dzieci) jedzą oczami i czasem im coś „ nie pachnie”. Zapytane „co ?” nie potrafią odpowiedzieć;-) Następna trudność polega na tym, że jeżeli jeden Nieletni Smakosz stwierdzi, że „ tego” nie lubi ( choć nigdy nie próbował) reszta się solidaryzuje i mamy po obiedzie...
Co zrobić z warzywami ? Schować je ... w sakiewkach.
Gorąco polecam, nie tylko dla dzieci.




Sakiewki z warzywami
10 – 12 naleśników
Ja zawsze robię naleśniki według tego przepisu
Nadzienie
1 marchewka pokrojona w talarki
1 brokuł ( lub ½ to zależy od wielkości) podzielony na różyczki
ok 150 g żółtej fasolki szparagowej pociętej na kawałki
ok 200 g sera feta pokrojonego w kostkę
ok 100 g aromatycznej wędliny ( ja dodałam oławską) pokrojonej w paseczki
pęczek szczypiorku
do posypania starty ser żółty
do smarowania formy masło

Marchew i fasolkę zalać wrzątkiem i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Następnie dodać brokuł i gotować razem jeszcze ok 5 min. Wodę odlać do warzyw dodać fetę, wędlinę i pokrojony szczypior ( kilkanaście gałązek odłożyć do związywania sakiewek) . Nadzienie wymieszać i nakładać po łyżce do każdego naleśnika. Związywać szczypiorkiem sakiewki. Gotowe sakiewki układać w naczyniu do zapiekania mocno wysmarowanym masłem i posypać serem. Zapiekać ok 10 min w temperaturze 200 – 210 stopni ( ser powinien się stopić)


2 komentarze:

  1. bardzo sprytny sposób na dziecięcą warzywną niechęc (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieci obiad zjadły ale jednak stwierdziły, że najlepszy był zapieczony, chrupiący brzeg naleśnika;-D To bardzo wymagający degustatorzy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń