Piekło jest tam, gdzie się nic nie gotuje i nikt nie czeka.
Marlena de Blasi (Tysiąc dni w Toskanii)
Mówisz, że nie potrafisz gotować, zaczynasz swoją przygodę z domowym gotowaniem?
Proponuję frittatę. Jest to włoski omlet wzbogacony o dodatkowe składniki warzywa, wędlinę, ser. Bardzo dobre danie na lekki obiad lub kolację.
Frittata
( porcja dla jednej osoby)
2 łyżki oliwy
2 małe ziemniaki
½ cebuli
mały ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 jajka
świeże zioła ( lub suszone)
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
ewentualnie inne dodatki czyli co kto lubi lub co kto ma (oliwki, ser, pomidory, podgotowany brokuł itd)
Oliwę rozgrzać na patelni (używam głębokiej patelni o średnicy 20 cm, jeżeli mamy większą patelnię lub więcej osób chętnych do jedzenia to trzeba zwiększyć ilość składników)
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć je ok. 10 minut, mieszając delikatnie co jakiś czas, by się równomiernie rumieniły. Dodać drobno pokrojoną cebulę,czosnek oraz sól i przemieszać. Jajka rozbełtać w miseczce, wlać na patelnię, dodać zioła i ewentualne dodatki. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Kiedy omlet będzie od spodu usmażony, delikatnie zsunąć frittatę na talerz, położyć odwróconą patelnię na talerzu i jednym ruchem przerzucić frittatę na patelnię. Smażyć kolejne 2 minuty. Z obu stron frittata powinna być usmażona, a w środku nadal miękka.
Można pokroić tak, jak pizzę.
Proste i smaczne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz