środa, 10 lutego 2010

Włoski omlet - frittata.

Piekło jest tam, gdzie się nic nie gotuje i nikt nie czeka.

Marlena de Blasi (Tysiąc dni w Toskanii)



Mówisz, że nie potrafisz gotować, zaczynasz swoją przygodę z domowym gotowaniem?

Proponuję frittatę. Jest to włoski omlet wzbogacony o dodatkowe składniki warzywa, wędlinę, ser. Bardzo dobre danie na lekki obiad lub kolację.


Frittata

( porcja dla jednej osoby)


2 łyżki oliwy 

2 małe ziemniaki

½  cebuli

mały ząbek czosnku, drobno pokrojony

2 jajka

świeże zioła ( lub suszone)

1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

ewentualnie inne dodatki czyli co kto lubi lub co kto ma (oliwki, ser, pomidory, podgotowany brokuł itd)


Oliwę rozgrzać na patelni (używam głębokiej patelni o średnicy 20 cm, jeżeli mamy większą patelnię lub więcej osób chętnych do jedzenia to trzeba zwiększyć ilość składników)

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć je ok. 10 minut, mieszając delikatnie co jakiś czas, by się równomiernie rumieniły. Dodać drobno pokrojoną cebulę,czosnek oraz sól i przemieszać. Jajka rozbełtać w miseczce, wlać na patelnię, dodać zioła i ewentualne dodatki. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Kiedy omlet będzie od spodu usmażony, delikatnie zsunąć frittatę na talerz, położyć odwróconą patelnię na  talerzu i jednym ruchem przerzucić frittatę na patelnię.  Smażyć kolejne 2 minuty. Z obu stron frittata powinna być usmażona, a w środku nadal miękka. 

Można pokroić tak, jak pizzę.

Proste i smaczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz