Hans Christian Andersen
Najpiękniejszy czas?
Czas, kiedy wieczór przemienia się w noc, głęboką noc. Wszystko pokrywa błoga cisza, tak jak meble w mieszkaniach osób, które wyjechały w daleką podróż. Wtedy muzyka brzmi pełniej, herbata jest bardziej aromatyczna. Jest to mój czas, jest to czas kiedy najlepiej się myśli.
Choć myśli się czasem pozytywnie a czasem mniej pozytywnie. Czy zastanawialiście się kiedyś co by było gdyby nas nie było?
Co zaistniałoby, a co nie.
Kto by mieszkał w moim domu, spał w moim łóżku, wychowywał moje dzieci... zaraz to przecież nie byłyby moje dzieci. Ale może komuś żyłoby się spokojniej.
To wciągające myślenie, które daje do myślenia, choć trzeba uważać... żeby się nie zdołować.
Proponuję ciasto dla wielbicieli Rafaelo. Połączenie białej czekolady, migdałów, kokosu i słodzonego mleka jest jak ... ambrozja.
A zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia, to najwspanialszy domowy perfum.
Ciasto Michaelo
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki mleka słodzonego
2/3 szklanki mleka
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajko
1 cukier waniliowy
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
100 g migdałów posiekanych
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce połączyć mleka, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Dodać czekoladę i migdały.
Masą wypełniać foremkę do keksu.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz