Jeśli jest noc, musi być dzień, jeśli łza – uśmiech.
J. Twardowski
Za oknami pięknie świeci słońce. Ale nie dajmy się zwieść – 10 stopni.
Gdzie by się przenieść, hm... Grecja, Ateny + 10, no to już lepiej. Jeszcze tylko trzeba zrobić sobie sałatkę grecką. Kolorową i aromatyczną.
Oryginalna sałatka grecka składa się z grubo pokrojonych warzyw. Pomidorów, ogórka zielonego oraz czarnych oliwek, cebuli pokrojonej w piórka, oregano, kostek sera feta i oliwy z oliwek.
By oliwki były smaczne a oliwa aromatyczna proponuję mały zabieg. ( nauczyłam się tego od I. - dziękuję ;-)
Należy zlać wodę z oliwek, zalać je oliwą extra vergine i dodać ząbek czosnku, oregano, ostrą papryczkę (czasem dodaję kilka ziarenek pieprzu).
Przechowywać w szafce kuchennej. Nie w lodówce!!!
Sałatka grecka
3 – 4 liście sałaty lodowej
3-4 pomidory
długi ogórek
papryka ( użyłam żółtej)
pół cebuli czerwonej ( ja dodałam białej)
oliwki w ilości dowolnej
około 100g sera feta
oregano ( do tej sałatki nie powinno się dodawać bazylii)
sól
oliwa z oliwek
Na dno salaterki poukładać cząstki liści sałaty.
Pomidory pokroić w ósemki bądź plasterki i delikatnie posolić. Ułożyć w misce. Na pomidory położyć pokrojonego w półplasterki ogórka, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i na wierzch fetę. Fetę można położyć w całym kawałku bądź pokrojoną w kostkę. Posypać oregano i polać oliwą z oliwek.
Sałatkę powinno się serwować nie wymieszaną. Wymieszać bardzo delikatnie tuż przed nałożeniem na talerze. Lub nabierać tak by wszystkie warstwy znalazły się na talerzu.
Sałatka jest doskonała jako osobne danie, podana z grzankami lub jako dodatek do mięs i wędlin.
wszystko ekstra faktycznie sałatka grecka nie powinna zawierać grama bazylii wylącznie oregano czyli greckie riggani ale oryginalna Xoriatiki nie zawiera SAŁATY :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda;-)
OdpowiedzUsuńSałata to mój dodatek ( i tylko 3-4 liście, właściwie bardziej dla koloru)
Może powinna się nazywać a'la grecka.
Pozdrawiam.