środa, 6 stycznia 2010

Placki ziemniaczane - tanie, proste, niezwykłe;-)

Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe.

P. Coelho



Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, tak było to jedno z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Póżniej w barze studenckim odkryłam placek uniwersytecki z gulaszem, w Bukowinie Tatrzańskiej placek po góralsku a jeszcze gdzieś placek po wegiersku. Myślę, że jest to danie znane wszystkim Polakom, równocześnie jestem pewna, że nie każdy, kto lubi je jeść, potrafi je zrobić w domu oraz że każdy placek może smakować inaczej. Ja uwielbiam placki cienkie, przypieczone popijane maślanką i uwierz wolę nie liczyć ile potrafię ich zjeść ;-)

No i oczywiście powiem krótko – najlepsze placki ziemniaczane robi moja Mama:-D

Zdradzam Jej sekret :

- zawsze do placków dodaje trochę bułki tartej wtedy są bardziej chrupiące

- odciska lub łyżką zbiera nadmiar wody z ziemniaków

- dobrze przyprawia placki muszą być słone i z cebulką

- smaży małe placki na dobrze rozgrzanej patelni

- dodaje do tego dużo miłości;-)


Placki ziemniaczane


1 kg ziemniaków

2 cebule 

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

1,5 łyżeczki soli 

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej( opcjonalnie)

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce, pozostawić na chwilę, odlać łyżką nadmiar wody. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. 


Farsz

300 g mięsa mielonego

2 łyżki oleju 

2 cebule

sól, pieprz, papryka do smaku

Śmietana, żółty ser do dekoracji.

Mięso przesmażyć na oleju z cebulką, dodać przyprawy i zmiksować blenderem lub końcówką miksującą.


Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, rozpłaszczyć, na każdy placek ułożyć łyżkę farszu i przykryć jeszcze cienką warstwą ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Udekorować śmietaną i pocypać żółtym serem.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz