Jeśli nie masz spokoju w sobie, nigdy nie znajdziesz go na zewnątrz.
Marvin Gaye
Kim jestem i czego pragnę? - ha,ha,ha - jakież to banalne pytanie. Spróbuj odpowiedzieć. W głowie chaos, zaczyna się kolejny dzień, zegar tak jakoś dziwnie szybko przesuwa swe wskazówki, dzieci się kłócą, na ulicy korek. W pracy coś nie wyszło tak jak chciałam, jeszcze muszę zrobić zakupy, muszę..., muszę...I jeszcze te rozmaite, wszędobylskie myśli.
Jak w tym całym biegu wiedzieć czego chcę?
Czasem boję się, że kolejne moje działania to niekończące spełnianie listy pragnień ale nie moich.
Spokój wewnętrzny oraz wyciszenie – tego brakuje najbardziej.
Głęboki oddech i kilka minut błogiego stanu niemyślenia. Ha! To wcale nie jest takie proste. Myśli cały czas wędrują, więc trzeba się w nie wsłuchać. Sprawy nie dokończone, emocje, które ryją w głowie ścieżki, lęk, jakieś przebłyski radości. Własne myśli, pragnienia, co niepokoi a co przynosi spokój. Echo wszystkiego co się we mnie dzieje.
Spokój wewnętrzny to ogromna siła ale wymaga odwagi. Trzeba się na chwilę zatrzymać, zaczekać na siebie i udać się podróży do własnego wnętrza. Nie jeden raz. Czasem jest to trudne, bo można znaleźć w sobie coś, czego lepiej byłoby nie widzieć.
Może pojawić się chęć powrotu na pewne rozstaje dróg, by jeszcze raz przeczytać uważnie napisy na drogowskazach i pójść w innym kierunku...
Ja ostatnio im więcej wiem tym mniej wiem. No i kolejny banał w tym tekście ;-)
Dalekie podróże są męczące, więc polecam.
Rogaliki nugatowe
100 g miękkiego masła
200 g nutelli
jajo
cukier wanilinowy
300 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Miękkie masło zmiksować z nutellą, dodać jajo, cukier, sól i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Dosypać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Uformować kulę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie z ciasta uformować wałek, podzielić go na ok. 80 części. Z kawałków ciasta formować wałeczki o długości ok 5 cm i zaginać w rogaliki.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok.10 minut.
Rogaliki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz