Szczęście w życiu składa się z drobiazgów: krótkich chwil dobroci, pocałunku, uśmiechu, życzliwego spojrzenia, czy serdecznego komplementu.
Samuel Coleridge - Taylor
Zimne słońce poranka, bezchmurne niebo i obietnica pięknego ... wiosennego dnia.
Ostatnie dni spędziłam na moim kawałku ogródka i poczułam... zapach - mokrej trawy, przekopanej ziemi, brudnych trawników i świeżej zieleni. Dziś rano przypomniałam sobie jak ja to uwielbiam.
Dziś rano przypomniałam sobie, że jest wiosna. Przestraszyłam się, że za chwilę przegapię kwitnące tulipany i drzewa owocowe. Zapach, tej prawdziwej wiosny, nie kalendarzowej - intensywny, trochę jak las tropikalny, wilgotny. Balsam dla duszy. Ojejku ! A jeszcze wczoraj były tylko pąki na drzewach.
I to też lubię w wiośnie, to coroczne zadziwienie i radość, jaką ze sobą niesie. Żadna inna pora roku tak nie cieszy drobiazgami - latem wszechobecna zieloność już nikogo tak nie zadziwia i nie cieszy tak każdy promyk słońca.
Polecam kolejne ciasteczka do puszki:
Orzechowe pieguski
180 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
50 g cukru trzcinowego
1 op cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
80 g orzechów włoskich bardzo drobno pokrojonych lub zmielonych
30 ładnych całych połówek orzechów włoskich do przybrania
Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Miękkie masło dokładnie miksujemy z cukrami, jajem i śmietaną. Później wsypujemy mąkę i orzechy, miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z ciastem. Ciasto jest gęste i klejące. Miskę z ciastem, przykrytą przezroczystą folią wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Ciasto delikatnie wałkujemy, właściwie rozpłaszczamy na ok 1 cm , wycinamy ciasteczka i delikatnie przyciskając układamy na ciasteczkach cząstki orzechów włoskich ( część ciasteczek można upiec bez orzechów i po upieczeniu lekko posypać cukrem pudrem). Pieczemy przez ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz